Slovenija 18.6.2020 10:18

V Velenju slovesna podelitev nagrad in priznanj 19. Lirikonfesta

Velenje, 18. junija - Na osrednji literarni prireditvi letošnjega 19. Lirikonfesta Velenje, Lirikonfestova akademija Poetična Slovenija 2020, bodo drevi podelili festivalske nagrade in priznanja. Nagrajenci so znani. Nagrado velenjico - čašo nesmrtnosti 2020 bo prejela pesnica Lidija Dimkovska. Vrhunec festivala spremlja tudi nekaj drugih prireditev.

Pesnica, pisateljica, esejistka, prevajalka in kritičarka Lidija Dimkovska nagrado letošnjega 19. Lirikonfesta Velenje, poimenovano velenjica - čaša nesmrtnosti, prejme za vrhunski desetletni slovenski pesniški opus za odrasle, izkazan z najmanj dvema vrhunskima pesniškima zbirkama in najmanj eno prevedeno pesniško zbirko.

V Makedoniji rojena pesnica je z vrhunskima zbirkama pH nevtralna za življenje in smrt in Črno na belem dokazala, da si zasluži naziv slovenska pesnica, piše v obrazložitvi. Prejela bo bronasti kip, delo akademskega kiparja Jurija Smoleta, in festivalno listino, od lani pa je nagrada znova tudi denarna in znaša 3000 evrov. Za osrednjo festivalsko nagrado so bili tokrat nominirani še Miklavž Komelj, Barbara Korun in lanski lavreat Uroš Zupan.

Na osrednji prireditvi Lirikonfestova Akademija Poetična Slovenija, ki se začne drevi ob 19. uri v velenjskem hotelu Paka, bodo podelili še druge festivalske nagrade in priznanja. Mednarodno Pretnarjevo nagrado 2020 bo prejel literarni zgodovinar Miran Hladnik, ki s tem dobi tudi častni naslov ambasador slovenske književnosti in jezika po e-svetu. Nagrado bo prejel za "življenjsko delo, izkazano z osnovanjem in že dobri dve desetletji neutrudnim moderiranjem diskusijskega foruma Slovlit".

Mednarodno prevajalsko priznanje Lirikonov zlat 2020 bo prejela dramaturginja, publicistka, prevajalka in sodna tolmačka za madžarski jezik Gabriella Gaal za prevode iz novejše evropske poezije za odrasle, in sicer za slovenske prevode poezije dveh sodobnih madžarskih pesnikov, Gaborja Scheina in Istvana Vörösa.

Nagrado krilata želva 2020 za najboljši slovenski knjižno objavljen potopis preteklega leta gre v roke Petre Vladimirov za njen knjižni prvenec, "knjigo o teku" Evforija - 233 kilometrov Pirenejev ob poti do morja.

Prvič letos pa bodo podelili tudi priznanje mlada želva 2020, ki jo bo prejela Katja Sluga za najboljši kratki potopis mladih slovenskih popotnikov. Priznanje prejme za kratki potopis Azijski krog.

Mednarodno književno srečanje Lirikonfest Velenje, ki so ga letos prestavili za tri tedne s sprva predvidenega majskega termina, organizira Ustanova Velenjska knjižna fundacija ob podpori Mestne občine Velenje in Javne agencije za knjigo RS.

Letošnji zaključek festivala v Velenju spremljajo še nekatere druge prireditve. Tako so v sredo v Vili Bianca potekala festivalna pesniška branja, danes dopoldne pa je na vrtu Vile Herberstein med drugim načrtovan pogovor z letošnjimi lavreati.