Na hitro prelistano 27.6.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 27. junija - Pri založbi Studia humanitatis so izdali delo enega najvidnejših kitajskih družbenih mislecev Wanga Huija Kratko kitajsko stoletje, pri založbi KUD Sodobnost pa knjigo za otroke Kestutisa Kasparavičiusa Drhteči vitez. Založba Miš je bogatejša za mladinski roman na temo nasilja v družini Cvetke Sokolov in Milanke Fabjančič Reči, ki jih ne razumem.

Ljubljana. Knjiga Wang Huija z naslovom Kratko kitajsko stoletje. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Wang Huija z naslovom Kratko kitajsko stoletje.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Cvetke Sokolov z naslovom Reči, ki jih ne razumem. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Cvetke Sokolov z naslovom Reči, ki jih ne razumem.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Drhteči vitez litovskega avtorja Kestutisa Kasparavičiusa. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Drhteči vitez litovskega avtorja Kestutisa Kasparavičiusa.
Foto: STA

KRATKO KITAJSKO STOLETJE - DELO, KI DAJE UVID V RAZUMEVANJE KITAJSKE V VSEJ NJENI KOMPLEKSNOSTI

Knjiga ne nudi zgolj vrste uvidov v specifično in kompleksno naravo sodobne kitajske družbe in politike, temveč tudi vrsto možnosti novega, drugačnega razumevanja kitajske zgodovine in sedanjosti. Obenem delo jasno kaže tudi, da če se ne bomo pripravljeni soočiti s tovrstnim izzivom pomembne in dokaj radikalne reinterpretacije kitajske družbene, politične in kulturne stvarnosti, se bomo morali srečati z drugačnim razumevanjem evro-ameriške oziroma globalne zgodovine in sedanjosti. Zato avtor poudarja, da konec revolucije - in z njim konec zgodovine - že dolgo ni več samo kitajski problem. Šele na osnovi tovrstnih uvidov si bo namreč možno utreti prvi korak na poti nove zgodovine, ki bo osnovana na mednarodni solidarnosti in humanizmu, so zapisali pri založbi. Pod prevod dela se podpisujejo Selma Franov, Sonja Kelšin, Klemen Kos, Mojca Pretnar, Jan Vrhovski in Matej Zima, ki je tudi avtor predgovora. Spremno študijo je napisala Jana S. Rošker.

Wang Hui je pomemben sodobni literarni teoretik in idejni zgodovinar, ki ga zaznamuje kritičen pogled na sodobno kitajsko politično in družbeno stvarnost. Njegova dela veljajo za najboljše kitajske akademske razprave, ki so v zadnjih dvajsetih letih ugledale luč sveta. Za slovensko bralstvo so še toliko bolj zanimiva v luči aktualnih teorij modernizacije, ki se še vedno domala izključno orientirajo po kriterijih, vzpostavljenih znotraj zahodnih akademskih diskurzov.

Avtor je cenjen tako doma kot v tujini, kar je nekoliko presenetljivo, saj je bil soudeleženec študentskih protestov leta 1989 na Trgu nebeškega miru v Pekingu in je tudi pozneje vseskozi vzdrževal kritično distanco do kitajskega političnega sistema ter uradne vladne doktrine. Ob tem mu je uspelo ohraniti svoj položaj v kitajski Akademiji družbenih ved, hkrati pa deluje tudi kot redni profesor na znameniti univerzi Qinghua v Pekingu. Na oddelku za kitajski jezik in književnost predava in raziskuje kitajsko idejno zgodovino.

DRHTEČI VITEZ - DELO ZA OTROKE Z ŽIVLJENJSKIM NAUKOM

Knjiga Drhteli vitez litovskega avtorja Kestutisa Kasparavičiusa prinaša zgodbo Racmana Racka, ki skozi okno otožno strmi v zagrnjene zavese v hiši račke Kostanjevke. Ni lahko očarati srca ljubljene dame, zlasti če nisi lepotec. Potem pa napoči zima in reko v Račjem mestu prekrije bleščeči se led. Račke pograbijo drsalke in pohitijo na drsališče. Pohiti tudi Racko, ki se trudi pritegniti pozornost lepe Kostanjevke. "Nič hudega, če ne znaš kakor veter švigati po ledu in nimaš lesketajočih se peresc, najpomembnejša vendar ni lepota, temveč dobro in plemenito srce," so sporočilo dela za otroke povzeli pri založbi. Za prevod je poskrbel Klemen Pisk.

REČI, KI JIH NE RAZUMEM - KNJIGA, NAMENJENA ŠOLARJEM TRETJE TRIADE NA TEMO DRUŽINSKEGA NASILJA

Roman Reči, ki jih ne razumem je napeta, čustveno zaznamovana zgodba o nasilju v družini, ob kateri bralec skupaj s protagonistoma včasih zadržuje dih, predvsem pa drži pesti, da se bo na koncu vse dobro izteklo. Glavni junak je Oto, ki po naključju spozna Alino, ki je vse prej kot običajna deklica. Njena mama je precej drugačna od drugih mam. Ob spoznanju, kakšni so nekateri starši, je Oto šokiran. Pa je mislil, da je njegova mama nemogoča. Fant se odloči, da bo Alino rešil, kar pa je vse prej kot lahka naloga.

Cvetka Sokolov (1963) piše predvsem za otroke in mlade. Opisuje drobne otroške radosti pa tudi stiske, ki jih otrok premaga ob podpori odraslih. Z ilustratorjem Petrom Škerlom je bila za slikanico Rdeča hiša leta 2005 nominirana za nagrado izvirna slovenska slikanica, tri leta pozneje pa še za slikanico Ah, ti zdravniki!. Njen prvi mladinski roman Kar ne ubije (2013) je bil nominiran za nagrado modra ptica. Letos je bila z romanom Božiček v ušesu nominirana za desetnico.