Slovenija 20.6.2020 10:00

V Dolenjskem muzeju razstava 16. Novomeških likovnih dnevov

Novo mesto, 20. junija - Na vrtu pred etnološkim oddelkom Dolenjskega muzeja v Novem mestu bodo drevi ob 20. uri odprli razstavo slikarskih del, ustvarjenih na likovni koloniji 16. Novomeški likovni dnevi. Razstava bo do 29. avgusta na ogled v razstavišču Jakčev dom. Na tem tradicionalnem srečanju je sicer med ponedeljkom in petkom sodelovalo sedem slovenskih umetnikov.

Novo mesto. Dolenjski muzej. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Dolenjski muzej.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Novi umetniški vodja novomeške kolonije in črnomaljski slikar Robert Lozar je povedal, da bodo predstavili dela sedmih akademskih slikarjev različnih generacij in poetik.

Gosti letošnje kolonije so bili ljubljanska slikarka Nina Čelhar, ljubljanska slikarka in grafičarka Vesna Drnovšek, ljubljanski slikar Zdenko Huzjan, krški slikar Erik Mavrič, mariborski slikar Borut Popenko, v Ljubljani delujoči slikar Vlado Stjepić in ljubljanski slikar Borko Tepina.

Lozar je dodal, da udeležencem kolonije tudi tokrat niso predpisali teme ali motivov. Želeli so le, da se v istem prostoru srečajo različni ustvarjalci. Ta različnost pa lahko po njegovem vpliva na avtorsko iskanje lastnega ustvarjalnega mesta, povzroča "kreativne iskre" in ustvarjalni dialog.

Pohvalil je še pogoje, pod katerimi poteka novomeška likovna kolonija, in jo označil za "dragocen prispevek" k slovenskem likovnem prizorišču.

Po besedah direktorice Dolenjskega muzeja Jasne Dokl Osolnik se je v novomeški mestni zbirki, ki nastaja ob tej koloniji, do zdaj nabralo nekaj manj kot 130 likovnih izdelkov več kot sto likovnikov iz Slovenije in nekaterih drugih držav. Kolonija je sicer v okrilju Dolenjskega muzeja potekala štirinajsto leto, ob lanski 15-letnici omenjene kolonije pa so pripravili veliko pregledno razstavo in izdali priložnostni katalog.

Kolonijo Novomeški likovni dnevi v Dolenjskem muzeju pripravljajo ob podpori Mestne občine Novo mesto in drugih podpornikov. Skrbnik omenjene mestne zbirke je Dolenjski muzej. Pobudnik kolonije in njen umetniški vodja preteklih 15 let je bil novomeški slikar in specialist grafike Janko Orač. Strokovna sodelavka letošnje kolonije je bila kustosinja Jakčevega doma Jasna Kocuvan Štukelj.