Od blizu 20.6.2020 11:00

Na Vrhniki podelitev Cankarjeve nagrade kot poklon književniku in sodobni besedni umetnosti

pripravila Jasmina Vodeb Baša

Ljubljana, 20. junija - Na Vrhniki bodo v nedeljo podelili prvo Cankarjevo nagrado za najboljše leposlovno delo minulega leta. Za nagrado, ki je obenem tudi poklon velikemu pisatelju, so kot prvi nominirani Vinko Möderndorfer, Sebastijan Pregelj, Simona Semenič in Brane Senegačnik. Nagrado so ustanovili Slovenski center PEN, SAZU, Univerza v Ljubljani in ZRC SAZU.

Zamisel za nagrado že leta 2018

Predstavniki Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU), Slovenskega centra PEN, Univerze v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU so pismo o nameri, v katerem so se zavezali k ustanovitvi Cankarjeve nagrade, podpisali že v začetku decembra leta 2018. Že takrat so določili, da bodo nagrado od leta 2020 podeljevali za pripovedništvo, dramatiko, liriko in esejistiko. Tedaj je predsednica Slovenskega centra PEN Ifigenija Simonović dejala, da želijo z nagrado podpreti kakovostne slovenske avtorje in raven literature dvigniti vsaj "do Cankarjevih gležnjev".

Prvi razpis za nagrado objavljen decembra lani

Upravni odbor Cankarjeve nagrade, v katerem so predstavniki že omenjenih institucij, je javni poziv, s katerim je vabil k predlogom kandidatov za nagrado, objavil lani decembra. Razpis je bil namenjen izvirnim literarnim delom v letu 2019. Kot so tedaj zapisali, je Cankarjeva nagrada priznanje za vrhunsko literarno umetnino, ki jo bodo podelili ustvarjalki oziroma ustvarjalcu, ki je z izvirnim literarnim delom - pesniško zbirko, romanom, dramskim delom, zbirko kratkih pripovedi ali esejev - torej z delom s kateregakoli področja Cankarjevega ustvarjanja, trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico. Nagrado bo posameznik lahko dobil le enkrat.

Zahtevno delo tudi iskanje donatorja za nagrado

Nagrada je sestavljena iz treh delov: diplome, pisne obrazložitve in denarnega dela. Prvotna želja upravnega odbora je bila, da bi bila Cankarjeva nagrada primerljiva z nagrado Prešernovega sklada. Vendar so pobudniki nagrade klub številnim možnostim, ki so jih omenjali, lani maja na prireditvi ob obletnici Cankarjevega rojstva razkrili, da so pred podpisom akta o ustanovitvi nagrade - ta je začel veljati 26. septembra - ter da še vedno iščejo donatorja, ki bo prispeval finančni del nagrade. Po zadnjih informacijah je donator nagrade v znesku 5000 evrov Občina Vrhnika.

Letos v igri za nagrado štirje literati

Nominiranci za nagrado so štirje. Möderndorfer je žirijo prepričal z zbirko esejev, dnevnikov in krajših mnenjskih zapisov Ljudomrznik na tržnici. Po mnenju žirije se zbirka kot celota neposredno navezuje na Cankarjevo tradicijo angažiranih, družbeno-kritičnih besedil, ki na slogovni ravni lahkotno prehajajo iz publicističnega v literarni žanr.

Pregelj se za nagrado poteguje z generacijskim romanom V Elvisovi sobi, v katerem bralec spremlja odraščanje generacije, rojene v zgodnjih 70. letih minulega stoletja. Prvoosebni pripovedovalec se skozi svojo omejeno perspektivo dotika družbenega dogajanja od Titove bolezni do osamosvojitve Slovenije in vojne v Bosni. Tematska in slogovna raven romana, ki odlično prikaže pisateljevo generacijo, sta prepričljivo usklajeni.

Simona Semenič je nominirana za igro To jabolko, zlato. V njej se ukvarja z žensko željo, z njenim ozaveščanjem in potlačitvami. Igra je napisana v neposrednem, poltenem, gladko govorljivem in nekoliko stiliziranem jeziku. Kot je žirija zapisala ob nominaciji, Simona Semenič slovensko dramatiko razširja na prej neizpisana področja in brez zadržkov spregovori o ženskem užitku, kar izpiše drzno, avtorsko prepoznavno in suvereno.

Za nagrado je nominiran tudi pesnik Senegačnik z zbirko Pogovori z nikomer, s katero se po mnenju žirije vrača k temeljem poezije s samostojnim, inovativnim in obenem prepoznavnim odnosom do tradicije klasičnega in sodobnega slovenskega strukturiranega verza. Pesmi so refleksivne, ukvarjajo se z najglobljimi bivanjskimi vprašanji. Skozi čutno nazorne podobe, ki jih lirski subjekt največkrat zajema iz narave ali iz umetnosti, je Senegačnik razvil prepoznavno osebno govorico.

Nominirance je izmed 12 predlogov izbrala žirija v sestavi Ivan Verč (predsednik), Ana Geršak, Darja Pavlič, Matej Bogataj in Niko Grafenauer.

Nedeljska podelitev nagrade bo literarno-glasbeno obarvana

Nedeljska podelitev nagrade, ki bo potekala v Cankarjevem lazu na Vrhniki oziroma v primeru slabega vremena v Cankarjevi knjižnici Vrhnika, bo pospremljena z bogatim kulturnim programom. Na prireditvi bosta nastopila harmonikar Nejc Grm z deli Uroša Rojka in Lojzeta Lebiča in dramska igralka Draga Potočnjak s Cankarjevo Belo krizantemo, slavnostni govornik pa bo Tone Partljič. Pogovor z nominiranci o njihovih delih bo vodila Agata Tomažič, je za STA sporočil predsednik upravnega odbora Cankarjeve nagrade Marko Golja, ki bo nagovoril zbrano občinstvo. Pozdravna govora bosta imela še Sonja Žakelj kot direktorica Cankarjeve knjižnice, ki je soorganizatorica prireditve, in vrhniški župan Daniel Cukjati.