Svet 19.6.2020 6:00

Ameriška igralka Gena Rowlands dopolnila 90 let

Los Angeles, 19. junija - Ameriška igralka Gena Rowlands danes praznuje 90 let. Ljubiteljem filma je znana iz filmov Ženska pod vplivom in Gloria, ki ju je posnela s svojim možem Johnom Cassavetesom, začetnikom ameriškega neodvisnega filma. Prepoznavna pa je tudi iz Beležnice po istoimenskem romanu Nicholasa Sparksa. Film je režiral njun sin Nick Cassavetes.

ZDA, Los Angeles. Hollywood. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Hollywood.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Virginia Cathryn "Gena" Rowlands se je rodila v glavnem mestu Wisconsina Madison gospodinji, ki je kasneje delovala kot igralka z imenom Lady Rowlands, in očetu bankirju. Študirala je na Ameriški akademiji dramskih umetnosti v New Yorku. V zgodnjih 50. letih je nastopala najprej v repertoarnih gledališčih, leta 1952 pa je debutirala na Broadwayju v tridejanki Sedem let skomin Georgea Axelroda.

Z Johnom Cassavetesom, sprva filmskim in televizijskim igralcem, ki se je kasneje posvetil vsem vidikom filmske, televizijske in odrske umetnosti, med drugim režiji, pisanju scenarijev in produkciji, je posnela deset filmov. Za vlogo v filmih Ženska pod vplivom (1974) in Gloria (1980) je bila nominirana za oskarja za najboljšo igralko, za vlogo v drami Opening Night (1977) pa je na filmskem festivalu v Berlinu dobila srebrnega medveda za najboljšo igralko, navaja spletna podatkovna baza o filmih IMDb.

Ameriška filmska akademija ji je leta 2015 podelila častnega oskarja kot priznanje za njene izjemne filmske vloge. Mednje je prištela tudi vlogo v romantični drami Beležnica iz leta 2004. V njej je odigrala oskrbovanko doma starejših, v katerem ji starejši moški prebira zgodbo o mladem paru, ki sta se zaljubila v 40. letih.

V šestih desetletji igralske kariere na filmu, odru in televiziji je prejela tudi štiri televizijske nagrade emmy in dva zlata globusa. Zadnja dva je dobila leta 1974 za Žensko pod vplivom ter leta 1987 za vlogo Betty Ford v avtobiografskem TV filmu, ki ga je o ženi predsednika Geralda Forda režiral David Greene.