Slovenija 19.6.2020 9:19

Dve Zlati piščali za Dan D, za življenjsko delo Marku Breclju

Ljubljana, 19. junija - Na podelitvi šestih slovenskih glasbenih nagrad zlata piščal, ki je v četrtek potekala preko spleta, so dve nagradi prejeli Dan D - za album leta za Knjigo pohval in pritožb in za izvajalca leta. Skladba leta 2019 je postala Ker tu je vse tako lepo skupine Koala Voice, novinec leta so Joker Out, za življenjsko delo so nagradili Marka Breclja.

Ljubljana. Kantavtor, performer in družbeni kritik Marko Brecelj. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kantavtor, performer in družbeni kritik Marko Brecelj.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Nastop glasbene skupine Dan D. Vokalist skupine Dan D Tomislav Jovanovič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nastop glasbene skupine Dan D.
Vokalist skupine Dan D Tomislav Jovanovič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Društvo Zlata piščal je skozi pregled pestre domače glasbene bere leta 2019 nominirance in nagrajence v petih kategorijah razglasilo ob sodelovanju strokovne akademije. Kot so zapisali, po šestih letih glasbene nagrade zlata piščal ostajajo edinstven odsev domače glasbene ustvarjalnosti v preteklem letu.

Letos so s pripravami na podelitev začeli že globoko v času epidemije, zato je tokratna podelitev zlatih piščali potekala v spletnem okolju. "Prav vsem ustvarjalcem gre poklon in čestitke, da so kreativni in ustvarjalni v težkih časih za glasbeno industrijo, v časih ko so na pohodu strah, nestrpnost, negotovost, jeza in razdvojenost, pogojeni s pandemično situacijo in aktualno neodgovorno politiko. Četudi se zdi, da količina posnete domače glasbe in nje uporabe na radijskih postajah iz leta v leto upada, pa je nedvoumno, da raste kakovost izdelkov, da so koncerti domačih glasbenikov zaželeni in dobro obiskani," so ob podelitvi zapisali v društvu Zlata piščal.

Nominirance in prejemnike nagrad zlata piščal vsako leto izbira strokovna akademija, v katero je bilo letos povabljenih skoraj 100 članov z različnih področij, povezanih z glasbo, od glasbenih urednikov, novinarjev specialistov, producentov in organizatorjev glasbenih dogodkov, do intelektualcev s področja kulture. Nominirance so med več sto kandidati, ki so svoja dela objavili v letu 2019, najprej izbirali v prvem krogu. Tisti, ki so prejeli točke, so se nato uvrstili v drugi krog, kjer se je prvih pet oz. več v primeru izenačenih točk v posamezni kategoriji prebilo med nominirance, najvišje število točk pa je prineslo nagrado.

"Konkurenca v izboru zlata piščal 2020 za ustvarjalno leto 2019 je bila huda, rezultati pa zelo tesni. Tako se je v kar dveh kategorijah primerilo, da smo po glasovanju v prvem krogu zaradi enakega števila točk v posameznih kategorijah dobili več kot pet nominirancev. Pri nagradi za življenjsko delo in izvajalcu leta je bila ta odločitev bolj soglasna," so pojasnili v društvu Zlata piščal.

Zlate piščali ostajajo po šestih letih edine nagrade s področja urbane glasbene scene, s čimer je zapolnjena vrzel, ki bi jo drugače občutil glasbeni ceh. V društvu Zlata piščal so ob letošnjih nagradah še zapisali: "Upajmo, da bo postkoronski čas hitro minil in postavil stvari na svoje mesto in da bodo odri in avditoriji spet polni glasbe in obiskovalcev, predvsem pa da se bo glasba kot univerzalni medij s svojo sporočilnostjo ponovno približala ljudem v živo, jim napolnila ušesa in srca, jih opogumila in razveselila, saj nam tega resnično manjka."

Nagrada je ime dobila po piščali, najdeni leta 1995 v jamskem paleolitskem najdišču Divje babe, ki datira v čas približno 60.000 let pred našim štetjem.