Slovenija 19.6.2020 11:31

Neca Falk danes praznuje 70. rojstni dan

Ljubljana, 19. junija - Legenda slovenske in jugoslovanske popularne glasbe Neca Falk, prepoznavna po svojih bujnih dolgih rdečih laseh, danes praznuje 70. rojstni dan. Prvo ploščo Danes je izdala leta 1977. V srca mnogih se je zapisala z uspešnicami, kot so Banane, Vsi ljudje hitijo ali Dravski most, malim in velikim otrokom je zapela pesmi o mačku Muriju.

Murska Sobota. Glasbenica Neca Falk. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Murska Sobota.
Glasbenica Neca Falk.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Neca Falk se je rodila leta 1950 v Mariboru. Kot je leta 2018 povedala v intervjuju za Vestnik, je bilo njeno ime Marjetka. "Klicali naj bi me Marjetica, in ker se je beseda končala s ca, so me potem krajše klicali Neca. Že kot otrok nikoli nisem bila Marjetka, razen v šoli. Ves čas sem bila Neca."

Glasbeno kariero je začela v rock skupinah Boemi in Rdeči dečki. V Hali Tivoli je prvič nastopila leta 1969 na Mladinskem festivalu. Leta 1972 je prvič nastopila na Slovenski popevki.

Njeno glasbeno kariero je močno zaznamovala uglasbitev slikanice Kajetana Koviča Maček Muri leta 1984, ki je osvojila tudi domala vse kasnejše generacije. Pesmi je uglasbil Jerko Novak, maček Muri pa je še danes med najbolj prodajanimi ploščki v Sloveniji.

V intervjuju za Novice Svet24 leta 2014 je Neca Falk o mačku Muriju povedala: "Prvič, besedila so enkratna, naravnana na vse starosti, glasba je unikatna in enkratno narejena. Ko se je to zlilo skupaj, je nastala zgodba, ki se je nikoli ne naveličaš, ker vedno znova kaj odkriješ v njej. Še sama, kadar pojem, se zdrznem ob kakšni besedi, ki zazveni na način, kot je dotlej nisem slišala. Neponovljivo. To se zgodi. Saj je bilo mnogo drugih reči fino narejenih, a Maček je pa kapitalec, pa že toliko let ima na grbi."

Med njenimi uspešnicami velja omeniti še pesmi Prva ljubezen, Kako sva si različna, ki jo je zapela v duetu z Alfijem Nipičem in Dobro jutro, dober dan.

Leta 2014 je izšel njen zadnji album Od daleč. Prinaša deset novih pesmi, ki so nastajale v avtorskem sodelovanju s kitaristom in kantavtorjem Boštjanom Naratom, dokončno pa zaživele v glasbeni navezi z glasbenikoma Žigo Golobom in Boštjanom Gombačem.

Ob glasbi in poeziji se skozi vse njeno življenje prepletajo tudi podobe. Leta 2012 je diplomirala iz vizualnih umetnosti, že pred tem se je veliko ukvarjala s fotografijo. Svoji slikarski atelje ima na Križevniški ulici v Ljubljani.