Slovenija 22.6.2020 5:00

V Ljubljani danes podelitev Plečnikovih odličij za arhitekturne dosežke

Ljubljana, 22. junija - Na vrtu Plečnikove hiše bodo ob 18. uri podelili Plečnikova odličja za leto 2019. Podelili bodo Plečnikovo nagrado ter Plečnikove medalje za aktualno realizacijo, za delo s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike ter za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture. Podelili bodo tudi študentski Plečnikovi priznanji.

Ljubljana. Plečnikova odličja. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Plečnikova odličja.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Plečnikova odličja so najvišje strokovno priznanje za dosežke na področju arhitekture, krajinske arhitekture, urbanizma in notranje opreme v Sloveniji. Sklad arhitekta Jožeta Plečnika letno podeljuje slovenskim avtorjem tri vrste odličij za izbrana dela po mnenju strokovne žirije, ki so nastala v zadnjih petih letih.

Strokovno žirijo so letos sestavljali arhitektka in profesorica Tina Gregorič, arhitekt in arhitekturni kritik Andrej Hrausky, filozofinja Mateja Kurir, arhitekt Aleksander Lužnik in krajinska arhitektka Ana Tepina.

V primeru slabega vremena bo podelitev v atriju Mestnega muzeja Ljubljana. Razstava del prejemnikov Plečnikovih odličij bo do 1. julija na ogled v mestni galeriji na prostem na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici.

Lani so Plečnikovo nagrado za Tehnološko središče ELES v Beričevem prejeli avtorji Marko Studen, Boris Matić in Jernej Šipoš.