Slovenija 20.6.2020 0:30

Na Poletno muzejsko noč dogodki v več kot 60 muzejih in galerijah

Ljubljana, 20. junija - Skupnost muzejev Slovenije letos že 18. organizira prireditev Poletna muzejska noč. Danes od 18. do 24. ure bo imelo odprta vrata več kot 60 muzejev in galerij v različnih slovenskih krajih. Dogodki so raznovrstni, od vodstev po razstavah do koncertov in delavnic.

Bistra. Tehniški muzej Slovenije. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Bistra.
Tehniški muzej Slovenije.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Priprave na letošnjo Poletno muzejsko noč so zaradi epidemije novega koronavirusa potekale nekoliko drugače kot prejšnja leta, letošnje prireditve pa bodo potekale delno na spletu in delno v muzejih. "Veliko stvari se bo dogajalo na prostem in zagotovo bo vsak našel kaj zanimivega," napoveduje predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih Slana.

Po nekajmesečnem zaprtju zaradi covida-19 je zdaj priložnost za muzeje in galerije, da se znova približajo javnosti. "Poletna muzejska noč je priložnost, da ljudi opomnimo, kako lepo in zanimivo je pri nas," je dejala Aleksandra Berberih Slana.

Poudarila je, da tako kot siceršnje obratovanje muzejev in galerij tudi dogodki v okviru Poletne muzejske noči sledijo navodilom in priporočilom glede preprečevanja širjenja covida-19, zato bo za zdravje poskrbljeno.

Poleg nočnih ogledov muzejskih zbirk in razstav so predvideni različni družabni dogodki, v Tehniškem muzeju v Bistri na primer Pripovedovanje v parku, v Pokrajinskem muzeju Celje Koncert z muzejskega balkona, v Medobčinskem muzeju Kamnik Rimska modna revija, v Muzeju narodne osvoboditve Maribor koncert Tadeja Vesenjaka, na gradu Podsreda pa letni kino.