Svet 20.6.2020 14:25

Bob Dylan po skoraj desetletju izdal nov album izvirnih skladb

New York, 20. junija - Ameriška folk in rock legenda Bob Dylan, tudi dobitnik Nobelove nagrade za literaturo, je po osmih letih objavil nov album Rough and Rowdy Ways z desetimi izvirnimi skladbami. Kot je ocenila britanska glasbena revija NME, gre "zagotovo za njegovo največjo pesniško izjavo doslej", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA. Glasbenik Bob Dylan. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA.
Glasbenik Bob Dylan.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Rough and Rowdy Ways je njegova prva zbirka izvirnih skladb po albumu Tempest iz leta 2012. Vmes je izdal nekaj plošč s priredbami. Svoj 39. studijski album po vrsti je objavil 58 let po prvencu Bob Dylan. Po pisanju AFP je mešanica bluesa s pripovedovanjem ljudskih zgodb z njegovim značilnim, raskavim glasom.

V uvodni pesmi I Contain Multitudes 79-letnik tematizira smrtnost. "Danes in jutri pa tudi včeraj/ umirajo cvetlice tako kot vse drugo," prepeva Dylan in kasneje doda: "Z življenjem in smrtjo spim v isti postelji."

O svojih besedilih je bil Dylan vprašan v nedavnem intervjuju za The New York Times, ki je bil prvi, odkar je leta 2016 prejel Nobelovo nagrado za literaturo. "Mislim na človeško raso. Dolgo nenavadno potovanje gole opice," je odgovoril. Po njegovih besedah je življenje vsakega človeka prehodno, vsak človek, ne glede na to, kako močan ali mogočen je, pa je šibek, ko gre za smrt. "O tem razmišljam na splošno, ne na oseben način."

Pesmi so po pisanju AFP sprehod skozi popularno kulturo 20. stoletja, v njih pa se dotika tako mitov kot zgodovinskih in izmišljenih osebnosti. V uvodni pesmi omenja Indiano Jonesa, Ano Frank in skupino Rolling Stones, v 17-minutni baladi Murder Most Foul pripoveduje o umoru ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja (1917-1963) v Dallasu v Teksasu, medtem ko opisuje razvoj kontrakulture v 60. letih prejšnjega stoletja. Skladbo Goodbye Jimmy Reed pa je posvetil ameriškemu blues kitaristu Jimmyju Reedu (1925-1976).

Kritik britanske revije NME Mark Beaumont je o albumu zapisal: "Grobo? Morda, a zagotovo ima toplino in sijaj intimnega in domačega." Revija Rolling Stone ga je opredelila za "absolutno klasiko" in za Dylanov "najbolj pravočasen album doslej". "Ko se Dylan približuje 80-im, njegova kreativna vitalnost ostaja presenetljiva - in nekoliko zastrašujoča," je zapisal kritik Rob Sheffield.

Kljub svojim letom je Dylan v zadnjih treh desetletjih skoraj nenehno na turnejah. Letošnja kriza zaradi koronavirusa ga je sicer prisilila, da je odpovedal niz koncertov na Japonskem in v Severni Ameriki, ki jih je načrtoval spomladi in poleti. Vendar je obljubil, da bo spet na poti, ko bo to varno.