Slovenija 21.6.2020 19:51

Prva Cankarjeva nagrada Sebastijanu Preglju za roman V Elvisovi sobi

z dodatnimi informacijami od 5. odstavka naprej

Vrhnika, 21. junija - Prvo nagrado za najboljše izvirno leposlovno delo preteklega leta, poimenovano po Ivanu Cankarju, je danes na Vrhniki prejel pisatelj Sebastijan Pregelj za roman V Elvisovi sobi. Kot je ocenila žirija, v romanu dobro zajame občutke generacije, ki je razpad Jugoslavije, vojno in tranzicijsko obdobje doživljala v zgodnji mladosti.

Ljubljana. Pisatelj Sebastijan Pregelj z zmagovalnim romanom V Elvisovi sobi. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj Sebastijan Pregelj z zmagovalnim romanom V Elvisovi sobi.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Pisatelj Sebastijan Pregelj z zmagovalnim romanom V Elvisovi sobi. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj Sebastijan Pregelj z zmagovalnim romanom V Elvisovi sobi.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V Elvisovi sobi je roman, prelit s spominom na zgodovinske premike zadnjih let. Zgodba, v kateri se intimno prekriva s širšim družbenim dogajanjem, sovpada z obdobjem od konca 70. let do osamosvojitve.

"Pregelj proces spreminjanja družbenih razmerij ponazori na jezikovni ravni, ko v sprva zamejeno prvoosebno perspektivo vpleta vse več elementov tedaj aktualnega diskurza, odraža pa tudi protagonistovo postopno ozaveščanje silnic, ki so razrahljale vezi otroškega prijateljstva. Z rabo 'večnega sedanjika' avtor ohranja iluzijo nezaključenosti in podoživljanja vseh možnosti, ki so se odpirale v Elvisovi sobi kot simbolu neobremenjenega otroštva," je o nagrajenem romanu zapisala žirija.

Njegova pisava je artikulirana in kaže nedvomno pripovedno veščino: ve, kaj hoče, in ve, kako to tudi povedati, je nagrado še utemeljila žirija, ki so jo sestavljali Ana Geršak, Darja Pavlič, Matej Bogataj, akademik Niko Grafenauer in Ivan Verč kot predsednik.

Zadnji je tudi razglasil dobitnika ter mu predal priznanje in nagrado, vredno 5000 evrov. Predsednica Slovenskega centra Pen Ifigenija Simonovič pa mu je izročila karikaturo Cankarja, ki jo je narisal akademski slikar Mirko Malle s Koroške.

Kot je ob prejemu povedal Pregelj, roman govori o njegovi generaciji, ki je odraščala ob nekih prelomnih dogodkih. Po njegovih besedah je prišel čas za to, da pogledajo nazaj, zgodbe zapišejo in jih povedo generacijam, ki prihajajo. Da jim pokažejo čase, ki so bili "malo bolj razburljivi". Takrat je po Pregljevih besedah treba držati skupaj in lahko tudi uspe.

"Roman pripoveduje tudi o tem - o ljudeh, ki so se ne po svoji krivdi znašli na napačni strani, drugi pa brez pravih zaslug na pravi strani," je dodal nagrajenec.

Podelitev je bila v Cankarjevem lazu na Vrhniki, na zemlji, ki je bila nekoč v lasti Cankarjevih, donatorka pa je občina Vrhnika. Kot je povedal župan Danijel Cukjati, se bodo Cankarja v naslednjih letih lahko spominjali s pomočjo Slovenskega centra Pen, Slovenske akademije znanosti in umetnosti (Sazu), Univerze v Ljubljani in Znanstveno-raziskovalnega centra Sazu, ki so nagrado ustanovili lani.

Po njegovih besedah si niso mogli dovoliti, da bi nagrado prevzelo kakšno drugo mesto, saj je Vrhnika eno redkih mest, ki se lahko ponašajo s takim mojstrom besede. Čeprav je Cankar ustvarjal v kulturno bogatejših mestih, denimo Ljubljani in na Dunaju, je "veliko njegovih del povezanih prav s temi kraji in temi ljudmi".

V pogovoru z literarno zgodovinarko Alojzijo Zupan Sosič so se predstavili tudi ostali trije nominiranci: Vinko Möderndorfer z zbirko esejev, dnevnikov in krajših mnenjskih zapisov Ljudomrznik na tržnici, Simona Semenič z igro To jabolko, zlato in Brane Senegačnik s pesniško zbirko Pogovori z nikomer. Umetniški program sta oblikovala harmonikar Nejc Grm z deli Uroša Rojka in Lojzeta Lebiča ter dramska igralka Draga Potočnjak z odlomkom iz Cankarjevega spisa Bela krizantema.

Slavnostni govornik pa je bil pisatelj in komediograf Tone Partljič. Cankar je po njegovem mnenju vse bolj aktualen, še zlasti v času kapitalizma, ki je "v svojem brutalnem pohodu". Omenil je bratomorno vojno, saj ocenjuje, da bi v svoji državi "morali opraviti očiščenje in pomlajenje". Sicer pa po njegovem mnenju potrebujemo tudi pri nas močne osebnosti v času, ko "se sovraštvo akumulira", ko novinarji izgubljajo življenja, ko se na umetnost gleda cinično, protestnike pa razglasijo za sovražnike.

"Ne, ni tega pri nas. Niti v sanjah. To je samo moja črna utopija. Ampak Cankar je rekel, da imajo utopije to lastnost, da se velikokrat uresničijo," je dodal Partljič.