Svet 23.6.2020 6:00

Hollywoodski filmi se julija vračajo v ameriške v kinodvorane

Los Angeles, 23. junija - Ameriške kinodvorane bodo po več kot treh mesecih zaprtja zaradi pandemije koronavirusa kmalu spet odprle vrata. Med prvimi novimi filmi bo od 10. julija na sporedu srhljivka Unhinged v režiji Derricka Bortea z Russellom Croweom v glavni vlogi, konec julija pa ji bo sledil novi triler Christopherja Nolana z naslovom Tenet.

Ljubljana. Sedeži, kinodvorana. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Sedeži, kinodvorana.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Večje verige ameriških kinodvoran načrtujejo ponovno odprtje po ZDA že v prvi polovici julija, vendar pa je stanje glede največjih trgov, kot sta New York in Los Angeles, še negotovo. Četudi bo obratovalno dovoljenje podano, ni namreč nobenega zagotovila, da se bodo ljudje zaradi strahu pred novim koronavirusom vrnili v kinodvorane.

Pred dnevi je odmevalo oklevanje vodstva največje svetovne verige kinodvoran AMC, ki je najprej sporočilo, da se ne bodo zapletali v politične spore v ZDA, kjer je nošenje mask postalo politična ločnica med privrženci predsednika Donalda Trumpa in ostalimi Američani. Vodstvo je najprej sporočilo, da bodo maske na voljo, ampak ne bodo obvezne, po poplavi kritik pa sedaj velja, da bodo maske v kinodvoranah obvezne.

Tiskovna agencija AFP povzema besede producenta filma Unhinged Marka Gilla, da Hollywood sicer ni okolje, kjer bi si konkurenca med seboj želela uspeha, a je tokrat drugače. Vsi si namreč želijo dobre obiskanosti prvih projekcij ob sproščanju ukrepov za zajezitev covid-19. Večina hollywoodskih studiev je premiere filmov premaknila v jesen, podjetje Solstice Studios pa skuša s premiero Unhinged izkoristiti vmesno vrzel.

Nolanov Tenet, produkcija studiev Warner Bros v kinodvorane prihaja predvidoma 31. julija, prav tako konec julija pa naj bi bila premierno prikazana igrana različica Mulan v produkciji Disneyja.

Na Kitajskem so po prvem valu koronavirusa kinodvorane ponovno odprli konec marca, vendar so jih potem nekaj dni kasneje spet zaprli. V Los Angelesu so v petek med drugim odprli salone za tetovaže in bare, a kinodvorane ostajajo zaprte.