Slovenija 25.6.2020 11:00

Festival Fokus tudi letos izpostavlja pomen sodobne avtorske fotografije

Celje, 25. junija - Festival Fokus Celje, ki bo potekal 3. in 4. julija, bo tudi v zaostrenih časih zaradi epidemije covid-19 izpostavil pomen sodobne avtorske fotografije. Festival, ki v Celju poteka od leta 2007 in je v knežje mesto pripeljal številne domače in mednarodne ustvarjalce, bo sicer letos potekal v nekoliko skromnejšem obsegu.

V skladu s svojo progresivno usmerjenostjo bo festival tokrat predstavil samostojni razstavi dveh vodilnih domačih ustvarjalcev na področju sodobne fotografije in umetnosti. S svojimi novimi deli se bosta v prostorih Likovnega salona in Pelikanovega ateljeja predstavila Nataša Berk in Tadej Vaukman, so sporočili iz Zavoda Fokus.

V Likovnem salonu bo tako predstavljena razstava Ritual očiščevanja: zadnje dejanje Tadeja Vaukmana, ki je prvenstveno posvečena avtoportretu in pogledu vase, saj avtor v njej premišlja o življenjskih odločitvah, umetniškem ustvarjanju in lastnem položaju v družbi. To eksistencialno pogojeno celostno delo, ki se spreminja in dopolnjuje z vsako novo galerijsko postavitvijo, je bilo zasnovano med dvomesečnim bivanjem v New Yorku, kjer se je Vaukman soočil z drugačnim kulturnim okoljem in lastno ustvarjalno prakso.

Med bivanjem v New Yorku je Vaukman v knjigarni po naključju naletel na knjigo umetnika Davida Michaela Wojnarowitza Weight of the Earth. Čeprav umetnika poprej ni poznal, je avtobiografija, ki temelji na transkripcijah zvočnih posnetkov, nanj naredila močan vtis. Poistovetil se je z depresivno atmosfero, ki prežema knjigo - Wojnarowitz se je namreč snemal v svoji sobi, osamljen in bolan. Na podlagi tega je Vaukman ustvaril serijo intimnih fotografij, videov in različnih intervencij, ki pričajo o njegovem lastnem svetobolju in smislu obstoja, kot človeka in kot ustvarjalca. Razstava pa bo na ogled do 16. avgusta letos.

V Pelikanovem ateljeju, v sklopu Muzeja novejše zgodovine Celje, pa bo predstavljena razstava Nataše Berk in njenih sodelavcev z naslovom Pelikanova mačka. Sodelujoči umetniki se bodo osredotočili na sam prostor, njegovo zgodovino in pomen. Skozi lastno ustvarjalno sito se bodo navezali na zapuščino fotografa Josipa Pelikana in ostalih celjskih studijskih fotografov v pred- in povojnem času. S tem bodo analizirali vizualne kode tistega časa in jih primerjali s konvencijami vizualne kulture sodobnega časa.

Skozi prostorsko intervencijo se Berkova in njeni sodelavci sprašujejo o fenomenologiji podobe v javni cirkulaciji in vpliv podobe na dojemanje stvarnosti. Umetniki na ironičen način naslavljajo normative posameznikove pojavnosti, konvencije reklamne industrije, tendencioznost množičnih medijev in vsakdanji voajerizem, ki je danes nezadržno povezan s fotografijo. Fotografije, videi, objekti in kolaži na razstavi, ki bo na ogled do konca avgusta letos, se bodo izvorno obračali v preteklost, a bodo hkrati odpirali vprašanja razumevanja vizualne kulture v obdobju, ko je javni prostor nasičen z vsebinami in podobami.