Svet 4.7.2020 6:00

Britanski glasbeniki združili moči za pomoč koncertni industriji

Ljubljana, 4. julija - Kar 1500 britanskih glasbenikov, med katerimi so Ed Sheeran, Paul McCartney in skupina The Rolling Stones, so v četrtek na britansko vlado naslovili odprto pismo, naj poskrbi za koncertno industrijo, ki jo je epidemije novega koronavirusa izjemno prizadela. Ogroženih je več kot 200.000 delovnih mest, opozarjajo.

Velika Britanija, London. Zastava Velike Britanije. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Velika Britanija, London.
Zastava Velike Britanije.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Britanski glasbeniki so v odprtem pismu povzeli nove raziskave, ki kažejo, da je koncertna industrija lani v britanski proračun doprinesla 4,5 milijarde britanskih funtov, zagotavljala pa je 210.000 delovnih mest po državi, je povzela francoska tiskovna agencija AFP.

"Britanska živa glasba je bila eden največjih družabnih, kulturnih in ekonomskih uspehov Velike Britanije v minulem desetletju," piše v pismu, naslovljenem na britanskega ministra za kulturo Oliverja Dowdena. Glasbeniki so opomnili, da se, ob podaljševanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, vsem zaposlenim v koncertni industriji resnično slabo piše.

V Veliki Britaniji sicer v zadnjih dneh ukrepe rahljajo. Odprli so pube, restavracije in muzeje, še vedno pa ostajajo zaprta koncertna prizorišča. "Dokler ta posel ne bo stekel, kar bo kot kaže najprej v letu 2021, bo podpora vlade ključna za preprečitev masovne insolventnosti ali celo konca te v svetu vodilne industrije," še piše v pismu.

Glasbeniki si želijo jasne časovnice, kdaj bodo koncertna prizorišča ponovno začela delovati brez ukrepa o spoštovanju varnostne razdalje, od vlade pa, da bi podaljšala shemo za pomoč zaposlenim v koncertni industriji, ki so trenutno na čakanju.

Med podpisniki odprtega pisma so tudi Coldplay, Eric Clapton, Sam Smith, Rod Stewart, Liam Gallagher, Iron Maiden, Dua Lipa, Skepta ter skupina Florence & The Machine. Velika Britanija je trenutno država z najvišjo smrtnostjo zaradi koronavirusa v Evropi. Do četrtka so našteli več kot 54.000 potrjenih oziroma s koronavirusom domnevno povezanih smrti, še navaja dpa.