Svet 24.6.2020 5:00

Berlinski kino Colosseum s pandemijo za vedno zaprl vrata

Berlin, 24. junija - Eden najstarejših nemških kinematografov, znameniti berlinski kino Colosseum, po sprostitvi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa v juliju ne bo ponovno odprl svojih vrat za obiskovalce, kot jih bodo drugi kinematografi. Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, jih je s pandemijozaprl za zmeraj.

Ljubljana. Kinodvorana, kino, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvorana, kino, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Kino v berlinskem predelu Prenzlauer Berg bo prenehal delovati, saj so zahtevani higienski ukrepi ob ponovnem odprtju takšni, da je nemogoče, da bi posloval z dobičkom, je povedal stečajni upravitelj Sebastian Laboga. Če bi hoteli pokriti stroške, bi moralo biti v dvorani zapolnjenih 70 odstotkov sedežev, kar ob ohranjanju 1,5 metra razdalje med obiskovalci ni mogoče.

V kinematografu so se sicer po pisanju dpa s finančnimi težavami soočali že pred izbruhom pandemije novega koronavirusa. Najemodajalec naj bi tudi s koncem leta sedanjemu kinooperaterju odpovedal najem kinodvorane, z drugim kinooperaterjem pa po besedah Laboge ni želel skleniti najemne pogodbe. Medtem so že odpustili približno 45 zaposlenih.

V poslopju na Schönhauser Allee so kino odprli približno pred stoletjem. V zgodnjih 90. letih minulega stoletja ga je kupil producent Artur Brauner in ga spremenil v multipleks.

Potem, ko so morali zaradi pandemije za tri mesece zapreti vrata, se v Berlinu v večini kinematografov pripravljajo na ponovno odprtje 2. julija, ob čemer morajo seveda poskrbeti za ustrezne ukrepe za varnost obiskovalcev, še piše dpa.