Svet 23.6.2020 9:04

Riccardo Muti odprl festival v Ravenni

Ravenna, 23. junija - Riccardo Muti je v nedeljo zvečer vodil svoj prvi koncert v Italiji po izolaciji zaradi pandemije koronavirusa in z njim odprl 31. izdajo festivala v Ravenni. Italijanska kultura je s tem po štirimesečnem zaprtju slavila uradno vrnitev k dogodkom v živo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Maestro je odprtje festivala v Ravenni označil za "pogumno gesto". Koncert na prostem je izvedel s svojim mladinskim orkestrom Luigi Cherubini pred 300 poslušalci, med katerimi so bili predsednica italijanskega senata Maria Elisabetta Alberti Casellati, minister za kulturo Dario Franceschini in generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay.

Koncert v trdnjavi Brancaleone iz 15. stoletja so brezplačno prenašali na spletni strani festivala v Ravenni. Na programu so bila dela Skrjabina in Mozarta, nastopila pa je tudi sopranistka Rosa Feola. Vstopnice za koncert so bile razprodane.

Orkester je moral prebroditi številne težave, da je lahko vadil. "Kljub oviram so bili glasbeniki presrečni, da so lahko spet igrali skupaj. Mislili smo zgolj na ponovni začetek. Igrali smo za občinstvo, predvsem pa zase," je Muti povedal po koncertu.

Vlado je pozval, naj v času krize skrbi za mlade glasbenike. "Njihova prihodnost se zdi vse bolj negotova. Bil bi kriminal, če bi se kdo od teh mladih talentov moral odpovedati instrumentu," je dejal Muti glede težav, s katerimi se sooča italijanska kultura po pandemiji.

Predsednica senata je odprtje festivala v Ravenni označila za pomemben korak k vnovičnemu zagonu kulture v Italiji. "Glasba in kultura poganjata Italijo. Muti, genij italijanske glasbe, pa nam pomaga, da bolj cenimo svojo umetniško tradicijo," je povedala Maria Elisabetta Alberti Casellati.

Festival bo do 30. julija ponudil 40 dogodkov na prostem. Ustanovila ga je Mutijeva žena Cristina Mazzavillani leta 1990. Muti pa je leta 2004 ustanovil mladinski orkester, poimenovan po skladatelju Luigiju Cherubiniju. V njem je 60 glasbenikov, ki v sklopu festivala izvedejo več koncertov.