Slovenija 23.6.2020 13:03

Gledališče Celje v slavnostno 70. sezono s šestimi premierami

Celje, 23. junija - Gledališče Celje bo septembra začelo s 70. slavnostno sezono, v kateri bodo premierno namesto sedmih uprizorili šest predstav. V novi sezoni bo potekal tudi 29. festival Dnevi komedije, ki je bil letos zaradi epidemije covida-19 odpovedan. Javni anonimni natečaj za izvirno komedijo je že razpisan, rok za oddajo pa je do konca septembra.

Celje. Velika dvorana celjskega gledališča. Foto: Lili Pušnik/STA Arhiv STA

Celje.
Velika dvorana celjskega gledališča.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz Gledališča Celje, v prvi polovici slavnostne sezone načrtujejo štiri nove premiere, in sicer komediji Marjetka str. 89 Lutza Hübnerja in Laž že dobro znanega francoskega dramatika Floriana Zellerja, čigar uspešnico Oče še vedno igrajo, ter predstavo za najmlajše z naslovom Tista o bolhah slovenske avtorice Saše Eržen in večkrat nagrajeno sodobno ameriško dramo Gorazdov vozel Johnne Adams.

V drugi polovici sezone bodo uprizorili še dramo Oblast teme Leva Nikolajeviča Tolstoja, ki je zaradi prekinitve dela niso mogli dokončati letos spomladi, in komedijo Pravi heroji Roka Vilčnika, nagrajeno z žlahtnim komedijskim peresom.

Igralskemu ansamblu pa se bo pridružil nov član mlajše generacije Žan Brelih Hutanić.

V prihajajoči sezoni bodo za najmlajše obiskovalce gledališča na voljo dopoldanski, opoldanski in popoldanski Abonmajček. Tokrat bo sestavljen iz treh uspešnic domačega gledališča. V njem bodo predstave Maček Muri Kajetana Koviča in Jerka Novaka, Heidi Johanne Spyri in Tista o bolhah Saše Eržen.

Ob vstopu v poletje so v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Celje pripravili dogodek Teater v lapidariju. S tem se želijo pokloniti mestu in hkrati pokazati, da lahko sodelovanje med dvema tako pomembnima institucijama ustvari nepozabno doživetje.

Na Savinjskem nabrežju bo tako v sredo ob 20. uri na sporedu komična drama Ljubi moj, na praznični dan pa s številnimi priznanji nagrajena monodrama Večni otrok.

Gledališče Celje je bilo kot profesionalna institucija ustanovljeno z odlokom celjske občine 6. decembra 1950. Sprva je igralski ansambel štel le eno članico, in sicer igralko Nado Božič, danes ima 21 igralcev. Skozi desetletja so različne predstave celjskega gledališča ustvarjali številni veliki umetniki, igralci, režiserji, dramaturgi, scenografi, kostumografi, glasbeniki, koreografi in vsi drugi, skriti v zaodrju, ki so svoje znanje vedno znova predajali mlajšim generacijam.

Številni so odšli v druga gledališča, zaščitni znak celjskega gledališča pa je, da so izjemna odskočna deska za mnoge mlade umetnike, so še navedli v Gledališču Celje.