Svet 26.6.2020 6:00

Queeni tokrat upodobljeni na britanskih poštnih znamkah

London, 26. junija - Legendarna britanska rock zasedba Queen je dobila mesto na 13 poštnih znamkah, ki bodo na voljo od 9. julija dalje. Član zasedbe Brian May je ob tej priložnosti dejal, da so "postali državna institucija". Januarja so bili Queeni upodobljeni kot instrumenti v novi seriji zbirateljskih kovancev z glasbenimi legendami.

Izrael. Koncert skupine Queen. Pevec Adam Lambert in kitarist skupine Queen Brian May. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Izrael.
Koncert skupine Queen.
Pevec Adam Lambert in kitarist skupine Queen Brian May.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot piše The Guardian, so Queeni šele tretja glasbena zasedba, ki jo je z upodobitvijo na znamkah počastila britanska pošta Royal Mail. Prva je bila skupina Beatles leta 2007, nato pa ji je leta 2016 sledila skupina Pink Floyd.

Kitaristu Brianu Mayju se včasih zdi nenavadno, ko se zbudi in se zave položaja, ki ga skupina zaseda: "Postali smo državna institucija! In nič ne prikazuje tega bolj kot ta poklon Royal Maila."

Bobnar Roger Taylor pa se je pošalil, da "mora biti skupina zdaj resnično del pohištva".

Na 13 poštnih znamkah so upodobljeni vsi štirje člani skupine Queen - posamično in skupaj - ter naslovnice albumov Queen II, Sheer Heart Attack, A Night at the Opera, News of the World, The Game, Greatest Hits, The Works in Innuendo, še piše britanski The Guardian.

Januarja so bili člani zasedbe Queen že predstavljeni na zbirateljskih kovancih kot instrumenti: Brian May s kitaro, Roger Taylor z bobnom in John Deacon z bas kitaro, Freddieja Mercuryja pa simbolizira mikrofon. Na klavirju so tri tipke upodobljene tako, kot bi nanje nekdo igral, označujejo pa note iz uspešnice skupine Bohemian Rhapsody iz leta 1975.