Svet 28.6.2020 6:00

Angleški muzeji, galerije in kini 4. julija odpirajo vrata

London, 28. junija - Nadaljnje sproščanje ukrepov zaradi koronavirusa je v Angliji doseglo muzeje, galerije in kine, ki bodo skupaj z bari, restavracijami ter frizerskimi saloni vrata ponovno odprli 4. julija. Med ukrepi, ki naj bi veljali za muzeje, galerije in kine, so predvideni enosmerni sistemi ter vnaprej rezervirane vstopnice, ki bi omejile število obiskovalcev.

Velika Britanija, London. Britanski muzej v Londonu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Britanski muzej v Londonu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot piše britanski The Guardian, vse spremembe veljajo le za Anglijo in ne za celotno Veliko Britanijo, odvisne pa so od nadaljnjega nizkega števila okužb.

Medtem ko je Downing Street odločitev pozdravil, pa so zdravniki, dobrodelne organizacije in sindikati ob načrtih ponovnega odprtja in razpolovitve upoštevanja dvometrske razdalje med osebami izrazili zaskrbljenost.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bodo morala prizorišča uvesti ukrepe za omejevanje socialnih stikov, med njimi enosmerne sisteme, večje razdalje ob stanju v vrsti, predhodne rezervacije vstopnic in več prezračevanja.

V Veliki Britaniji so v ponedeljek zabeležili najnižjo dnevno stopnjo smrti zaradi covida-19 od sredine marca. Po poročanju ministrstva za zdravje je umrlo petnajst oseb, zabeležili pa so tudi manj kot tisoč novih dnevnih okužb. Velika Britanija je evropska država, ki jo je pandemija novega koronavirusa močno prizadela, saj so zabeležili že več kot 42.600 smrti.