Slovenija 24.6.2020 6:00

Ob arheološkemu najdišču Stonehenge našli obroč starodavnih jaškov

London, 24. junija - Raziskovalci so blizu britanskega arheološkega najdišča Stonehenge, starega več kot 4500 let, odkrili obroč prazgodovinskih jaškov. Terensko delo in analize so razkrile več kot 20 velikih jaškov. Premer posameznega jaška je več kot deset metrov, v globino pa meri pet metrov. Obroč sestavlja dva kilometra širok krog neolitičnih jaškov.

Anglija. Stonehenge. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Anglija.
Stonehenge.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so v ponedeljek z univerze St Andrews sporočili, da arheologi verjamejo, da so globoki jaški služili kot ločnica za sveto območje, ki vsebuje tudi spomenik Woodhenge iz lesenih stebrov. Oboje je le nekaj kilometrov stran od znamenitih kamnitih krogov Stonehenga.

Razporeditev namiguje, da so zgodnji naseljenci Velike Britanije uporabljali sistem štetja za sledenje koraka na velike razdalje.

"Večdisciplinarnost, v kateri smo uporabili daljinsko zaznavanje in previdno vzorčenje, nam daje vpogled v preteklost, ki kaže na veliko bolj zapleteno družbo, kot smo si jo lahko predstavljali," je dejal zaposleni na univerzi St Andrews Richard Bates.

Pri raziskavi so sodelovali akademiki z univerz St Andrews, Birmingham, Warwick, Glasgow in Wales Trinity Saint David.

Arheologi prav tako verjamejo, da je bil glavni, 30 metrov široki krog pri Stonehengu zgrajen za versko, politično ali drugo obredno uporabo.

Konec tedna so v Stonehengu zaznamovali poletni solsticij s spletnim dogodkom. Tradicionalno prireditev, na katero običajno druidi vodijo na tisoče ljudi, so letos premaknili na splet, da bi v skladu z britanskimi pravili socialnega distanciranja preprečili širjenje koronavirusa.