Svet 26.6.2020 5:00

V Picassovem muzeju v Malagi fotografije umetnika iz arhiva Roberta Otere

Malaga, 26. junija - V Picassovem muzeju v Malagi si je čez poletje v posebni sobi mogoče ogledovati fotografije umetnika iz arhiva Roberta Otere. Argentinski novinar, pisec in fotograf je španskega umetnika Pabla Picassa s svojim fotografskim aparatom spremljal v poznih letih njegovega življenja, piše spletni portal Art Daily.

Madžarska, Budimpešta. Razstava del Pabla Picassa. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Madžarska, Budimpešta.
Razstava del Pabla Picassa.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V razstavo je vključenih več kot 60 fotografij, ki prikažejo umetnikov vsakdan. Na njih je denimo Picassa mogoče videti pri pripravah njegove zadnje razstave keramike v Vallaurisu ali kako sprejema obiske svojih prijateljev in znancev, denimo Joana Miroja in Rafaela Albertija. Videti ga je mogoče v družbi njegove druge žene Jacqueline Roque ter med ustvarjalnim procesom. Otero (1931-2004) je vrsto intimnih prizorov posnel med letoma 1961 in 1970, v poznih letih umetnikovega življenja.

Picassov muzej v Malagi je Oterov arhiv, ki obsega več kot 1500 slik, vključuje pa tudi negative in diapozitive, pridobil leta 2005. Arhiv je po pisanju spletnega portala Art Daily pomemben dokument poznega obdobja Picassovega življenja, ko se je umetnik leta 1961 preselil v vilo Notre-Dame-de-Vie v bližini Mouginsa na jugu Francije.

Na ogled pa so tudi tri knjige iz zbirke muzeja, ki jih je španski umetnik opremil z ilustracijami. To so Dos Contes z besedilom Ramona Reventosa, ki je leta 1947 izšla pri založbi Albor, Carmen Prosperja Merimeeja, ki jo je leta 1949 izdala Francoska biblioteka, in Tauromaquia o el arte de torear Joseja Delgada, ki jo je leta 1959 izdal barcelonski založnik Gustavo Gili.

V sklopu razstave je na ogled tudi film britanskega režiserja in producenta Phila Grabskyja z naslovom Mladi Picasso, ki je premiero doživel na lanskem filmskem festivalu v Malagi. Grabsky je pri snemanju filma sodeloval s Picassovimi muzeji v Malagi, Barceloni in Parizu. Pred kamero so spregovorili direktorji omenjenih muzejev, film pa prinaša tudi vrsto posnetkov mest, ki so ključno zaznamovala Picassovo umetniško kariero.

Picasso (1881-1973) velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Rodil se je v Malagi, študiral v Barceloni in Madridu. Od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki. Vsako leto je v kraju pripravil dve do tri razstave. Umrl je v Mouginsu.