Svet 2.7.2020 5:00

Vesoljska obleka iz filma 2001: Vesoljska odiseja gre na dražbo

Los Angeles, 2. julija - Na Beverly Hillsu bo 17. in 18. julija potekala dražba predmetov, povezanih z vesoljem. Med drugim bodo na dražbi ponudili vesoljsko obleko, ki naj bi jo v filmu 2001: Vesoljska odiseja v režiji Stanleyja Kubricka nosil Dr. David Bowman. Pričakujejo, da bo prodana za od 200.000 do 300.000 dolarjev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Francija, Toulouse. Vesolje, vesoljska obleka. Foto: Lea Udovč/STA Arhiv STA

Francija, Toulouse.
Vesolje, vesoljska obleka.
Foto: Lea Udovč/STA
Arhiv STA

Vesoljska obleka je eden od redkih ohranjenih predmetov, povezanih s kultnim Kubrickovim znanstvenofantastičnim filmom iz leta 1968. Po govoricah naj bi režiser celo uničil večino rekvizitov in oblačil, ki so bili uporabljeni v filmu, da bi preprečil njihovo neavtorizirano rabo v prihodnjih produkcijah.

Obleka naj bi bila pomemben spominek iz filma, ker naj bi bila uporabljena pri snemanju ene od ključnih scen, ko Dr. David Bowman uniči računalnik HAL 9000. Ta umetna inteligenca izvršuje svojo skrito misijo in ubija člane posadke vesoljske ladje, ki jo sicer upravlja, piše AFP. Ob obleki bodo na dražbi ponudili tudi čelado, škornje in dodatno opremo za astronavta.

Jason DeBord, eden od vodilnih pri avkcijski hiši Julien's Auctions, je dejal, da so na dražbi doslej iz filma 2001: Vesoljska odiseja ponudili zgolj en predmet, in sicer vesoljsko plovilo Aries 1B Trans-Lunar, ki v filmu Dr. Heywooda R. Floyda popelje z Mednarodne vesoljske postaje na Luno. Plovilo je za 344.000 ameriških dolarjev leta 2015 kupila Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti.

Film Odiseja 2001 iz leta 1968 sicer sodi med mejnike v zgodovini filma. Vplival ni le na številne znanstvenofantastične filme, ampak tudi na popularno glasbo in oblikovanje. Kubrick je film posnel po istoimenskem romanu Arthurja Charlesa Clarkea. Obravnava teme, kot so človeška evolucija, tehnologija, umetna inteligenca in zunajzemeljsko življenje. Znan je predvsem po znanstvenem realizmu, pionirstvu na področju posebnih učinkov in minimalni uporabi dialoga. Nominiran je bil za štiri oskarje, zlati kipec je prejel za vizualne učinke.

Na dražbi sredi julija bodo sicer ponudili skupno 900 predmetov, povezanih z vesoljem. Med njimi bo tudi pilotska ročka, s katero je Neil Armstrong upravljal vesoljsko plovilo Apollo 11 ter rokavica, ki so jo kot del vesoljske opreme oblikovali posebej za Armstronga, še navaja AFP.