Slovenija 26.6.2020 14:06

Poletni kino na prostem v kar 18 krajih po Sloveniji

Ljubljana, 26. junija - Kinematografi Art kino mreže Slovenije pripravljajo Poletni kino, v sklopu katerega bodo v 18 slovenskih krajih potekale projekcije filmov na prostem. V Kinodvoru so že odprli Kinodvorišče, napovedujejo pa še lansko leto rekordno obiskan Film pod zvezdami in tridnevno brezplačno prireditev Letni Kinodvor, ki bosta potekala julija oziroma avgusta.

Čez vse poletje si bo v številnih slovenskih krajih na privlačnih lokacijah pod milim nebom mogoče ogledati pester izbor filmov iz Slovenije, Evrope in sveta. Kot so pri Art kino mreži zapisali v sporočilu za medije, so projekcije na prostem letos med poletjem še bolj aktualne zaradi razmer v zvezi s koronavirusom.

Po odprtju Kinodvorišča v atriju Slovenskih železnic v mestnem kinu nadaljujejo s pripravami na Film pod zvezdami in Letni Kinodvor na Kongresnem trgu. Film pod zvezdami, ki ga že vrsto let pripravljajo v soorganizaciji z Ljubljanskim gradom in je imel v letu 2019 rekordnih 16.700 gledalcev, bodo letos izvedli med 16. julijem in 8. avgustom, so pri Kinodvoru zapisali v sporočilu za javnost.

Gledalci bodo uživali v najbolj odmevnih filmih pretekle kinematografske sezone, program pa bodo kot vsako leto prepletli z nekaj svežimi predpremiernimi naslovi in posebnimi projekcijami. Program bodo objavili 1. julija, ko se začne tudi predprodaja vstopnic.

V nekoliko zgodnejšem avgustovskem terminu bodo letos filmi znova tudi v Letnem Kinodvoru na Kongresnem trgu. Prireditev, ki jo vsako leto pripravljajo v poklon pomembnim obletnicam v zgodovini filma in mesta, bo potekala od 11. do 13. avgusta. Z njo se mestni kino že sedmo leto zapored postavlja ob bok primerljivim projektom s področja kulturnega turizma v Locarnu, na Dunaju, v Parizu, Londonu in Bologni, so še zapisali.

Med kinematografi Art kino mreže Slovenije bodo pri Poletnem kinu poleg Kinodvora sodelovali kini v kar 18 krajih po Sloveniji: v Arboretumu Volčji potok, Cerknici, Črnomlju, Divači, Domžalah, Idriji, Izoli, Krškem, Ljubljani, na Ptuju, v Radovljici, Sežani, Slovenj Gradcu, Škofji Loki, Tolminu, Trbovljah, Velenju in na Vrhniki.

Prost vstop v sklopu Poletnega kina bodo med drugim ponudili v Mestnem kinu Ptuj, Kinu Velenje in Mestnem kinu Domžale. Filme si bodo gledalci ogledali na Starem gradu Celje, v Češminovem parku v Domžalah in Keršmančevem parku v Kamniku, v opuščenem vrhniškem bazenu ter na drugih zanimivih lokacijah.

V sporočilu za medije so pri Art kino mreži zapisali, da so se za drive-in kino odločili samo na Ptuju, kjer bodo izvedli dvodnevni dogodek, medtem ko so v Domžalah junija projekt Avto kino že uspešno zaključili.