Slovenija 24.6.2020 11:32

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino ponovno Slovenija odprta za umetnost

Ajdovščina, 24. junija - V tem tednu na Sinjem vrhu nad Ajdovščino poteka mednarodni likovni simpozij Slovenija odprta za umetnost, ki so ga tokrat pripravili že 28. zapored. Letošnja edicija je nekoliko drugačna od preteklih zaradi pandemije, vendar prav tako mednarodno obarvana. Na njej namreč sodelujejo tuji umetniki, ki živijo in delajo v Sloveniji.

Letošnjega mednarodnega likovnega simpozija se udeležuje 13 umetnikov, tako slovenski kot tuji prihajajo iz Slovenije, je za STA povedala umetniška vodja Anamarija Stibilj Šajn.

"Odločili smo se, da bomo poskrbeli za večjo varnost, tako da ima vsak udeleženec svojo sobo in tudi dovolj prostora za ustvarjanje. Prav tako nismo mogli v polnosti uresničiti tega mednarodnega značaja in smo poiskali rešitev v tem, da imamo slovenske avtorje in tujce, ki živijo v Sloveniji. Tako smo vseeno dobili en mednarodni karakter, kajti vsak ustvarjalec iz tistega svojega primarnega okolja prinaša s seboj nekaj drugačnega, ki se kaže tudi v njegovem ustvarjanju," je dejala Anamarija Stibilj Šajn.

Častna gosta letošnjega likovnega simpozija sta Aleksij Kobal in Azad Karim, ki že dolga leta živi in ustvarja v Ajdovščini, prihaja pa iz Iraka. Tuji umetniki, ki ustvarjajo na Sinjem vrhu, so še Eduardo Bentub s Kapverdskih otokov, Narcis Kantardžić iz Bosne in Hercegovine, Nikolaj Mašukov iz Rusije in Francisco Tomsich iz Urugvaja.

Med domačimi umetniki pa letos gostijo Lono Verlich, Lauro Kumprej, Anjo Jerčič Jakob, Silvo Karim, Jano Štok, Klavdija Tutto in Marka Zelenka.

Avtorji so že ob prihodu na Sinji vrh pokazali, da so željni ustvarjalnega druženja. Sicer pa bodo na turistični kmetiji, ki jih gosti že vsa leta od samega začetka, ustvarjali do sobote. V petek ob 18. uri medse vabijo strokovne spremljevalce in "podpornike umetnosti", saj že tradicionalno pripravljajo dan odprtih vrat.

V letošnjem letu so se odpovedali simpozijskem delu, saj so bili do zadnjega v veliki negotovosti, ali bodo letošnje dogajanje lahko sploh izvedli.

"Nismo bili prav prepričani, ali nam bo uspelo realizirati to 28. edicijo. Vendar smo se zanjo odločili in mislim, da je bila ta odločitev pravilna tudi zato, ker smo vezani na razstavišča, imamo že datume razstav za naslednje leto. Tako bomo lahko ohranili to naše sodelovanje in tudi tekočo produkcijo ponudili vsem tem razstaviščem," je še povedala umetniška vodja.