Slovenija 27.6.2020 8:12

Na Vodnikovi domačiji danes festival angažiranega pisanja Itn.

Ljubljana, 27. junija - Na Vodnikovi domačiji bo danes potekal 4. festival angažiranega pisanja Itn., ki ga večinoma pripravljajo dijaki in študenti. Potekati bi moral v aprilu, ker pa je načrte prekrižala kriza zaradi koronavirusa, so nekatere dogodke pripravili prek spleta. Danes bodo prek literature o različnih vidikih družbe razmišljali še v živo.

Festival se začenja z zajtrkom z ustvarjalkami in ustvarjalci, na katerega so povabili gledališčnika Žigo Divjaka in Katarino Morano ter pesnico Ano Svetel.

Popoldne se bodo dijaki lahko spoznali s pisateljico in aktivistko Suzano Tratnik, sledila bodo predavanja o povezavah med knjigami in uporom, na katerih bodo sodelovali znanstvenica Zarja Muršič, Nika Kovač in nekdanja generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, za sklep pa bo sledil še koncert dvojca Umetnost misli, ki na licu mesta ustvarja besedila na glasbeno podlago.

Pred tem bosta na sporedu še Menjalnica poezije, na kateri si dijaki svoje pesmi izmenjajo z uveljavljenimi slovenskimi pesniki, ter predstavitev Projekta pisem, publikacije, v kateri so dijaki in študenti odprli družbena, politična in osebna vprašanja, odgovore pa skušali najti pri ljudeh, ki jih navdihujejo.

Festival je bil načrtovan med 9. in 11. aprilom. Namesto tega so dogodke izvedli prek spleta, med drugim pogovore z avtorji in aktivisti ter serijo literarnih večerov.