Slovenija 25.6.2020 17:33

Mariborski Intimni oder se seli na prosto

Maribor, 25. junija - Mariborski Intimni oder se seli iz GT22 na prosto. Niz dogodkov pod imenom Prostovanje naj bi začela predstava Tonight I Celebrate, ki sta si jo zamislila Uroš Kaurin in Bojan Jablanovec. A jim je vreme prekrižalo načrte, saj so omenjeno predstavo zaradi slabe vremenske napovedi odpovedali.

"S Prostovanjem selimo gledališče, film in pogovore na mestna dvorišča in trge," so sporočili iz društva Moment.

"V času, ko moramo biti pozorni na medsebojno razdaljo in ko se je veliko uprizoritvenih umetnosti preselilo na splet, bomo praznovali živo umetnost na prostem, slavili edinstvenost vsakokratne gledališke izkušnje, stika umetnikov z občinstvom ter druženja, ki nam ga v letošnjem letu precej primanjkuje," so dodali.

Program, ki bo potekal do 4. julija na Židovskem trgu ter dvoriščih na Gosposki 28 in Koroški 10, je nastal v sodelovanju Momenta, Živih dvorišč in Društva za razvoj filmske kulture.

Danes naj bi bila na Židovskem trgu uprizorjena predstava Tonight I Celebrate, ki je nastala v produkciji Vie Negative in je bila premierno uprizorjena leta 2009 v ljubljanski Stari elektrarni. V soboto sledi predstava Via Matti / Ulica norcev v produkciji Momenta, v kateri igra Tilen Kožamelj, v torek pa pogovor z Maticem Primcem in projekcija filma Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media.

Prihodnji teden so na programu še projekcija filma Stieg Larson: Mož, ki se je igral z ognjem, še ena Momentova predstava Viktorija 2.0 ter predstava Korak v pravo smer Vie Negative.

Dogajanje se bo zaključilo prihodnjo soboto na Židovskem trgu s predstavo Heroj 2.0 - Predstavo vseh predstav z Urošem Kaurinom in Vitom Weisom.

Intimni oder je na pobudo društva Moment zaživel pred petimi leti v kleti mariborskega umetniškega skupnostnega prostora GT22. Namenjen je raziskovalno naravnani produkciji, projektom usposabljanja, festivalom, strokovnim pogovorom in druženju gledaliških ustvarjalcev z gledalci.