Slovenija 29.6.2020 8:00

Ljubljana festival na Ljubljanici z mnogoterimi instrumentalisti

Ljubljana, 29. junija - Na turistični ladjici Barjanka na Dvornem trgu se bo opoldan s koncertom kvarteta saksofonov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani začel Ljubljana festival na Ljubljanici. Glasbena plovba po Ljubljanici bo do srede vključila še druge ladjice, na katerih bo slišati zvoke različnih trobil, saksofonov, kitar, flavt, violin in harmonike.

Ljubljana. Festival Ljubljana na Ljubljanici. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festival Ljubljana na Ljubljanici.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Zainteresirani bodo lahko že peto leto zapored prisluhnili obetavnim mladim glasbenikom Akademije za glasbo v Ljubljani v okviru Ljubljana Festivala na Ljubljanici, sporočajo organizatorji.

Ob spremljavi navdahnjenih interpretacij najlepših umetnin iz svetovne glasbene zakladnice, posebnih redko slišanih del in zanimivih sodobnih skladb, ki so prežete z mladostniškim žarom, bodo poslušalci spoznavali razgibano zgodovino reke in odkrivali skrite kotičke slikovitega nabrežja starega mestnega jedra, piše na spletni strani Ljubljana festivala.

Odprtje Ljubljana Festivala na Ljubljanici se bo začelo s kvartetom saksofonov Akademije za glasbo v Ljubljani, ki ga sestavljajo Ita Nagode (sopran saksofon), Agata Živoder (alt saksofon), Vida Vatovec (tenor saksofon) in Nika Deželak (bariton saksofon). Po dvournem nastopu jim bo sledil trobilni kvintet Schaka v sestavi Matej Kravcar (trobenta), Lenart Zih (trobenta), Blaž Ogrič (rog), Tine Plahutnik (pozavna) in Rok Grubelnik (tuba).

Danes bodo zaigrali še kitarski Duo Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani v sestavi Matevž Šivic in Martin Vasle, Daniel Šimek na harmoniki ter kvartet flavt Con gaio, v katerem igrajo Maruša Alegro, Jana Rumpf, Polona Šuligoj in Annemarie Glavič.

V torek in sredo se bodo glasbeni nastopi odvijali med 10. in 22. uro, vsak koncert pa bo trajal dve uri. V torek bosta kot prvi na violi zaigrali Gaja Ana Zvonar in Anastazija Krenn, ki jima bodo sledili Katarina Zvonar (flavta), Jan Šoštarič (violina) in Tinkara Majcen (kitara), nato pa bo zopet zatrobil kvintet Schaka, tokrat z Dominikom Rusom namesto Lenartom Zihom na trobenti.

Nato bosta nastopila Reberka Pregelj (glas) in Tilen Lancer (kitara) ter za njima Zala Eva Kocijančič (violina) in Peter Keiser (violončelo). Večer bo na kitari zaključil Natko Štiglić.

Sredin program bosta z violinama začeli Anja Kralj in Teja Brenčič, zopet se bodo predstavili Katarina Zvonar (flavta), Jan Šoštarič (violina) in Tinkara Majcen (kitara), ki bo kasneje na kitaro zabrenkala še z Mešo Hadžimusić. Nato bosta sledila Andrej Omejc (saksofon) in Teja Udovič Kovačič (harmonika).

Predstavil se bo še trobilni kvintet Neobrass v sestavi Žan Kopše (pozavna), Marko Arh (rog), Uroš Menegatti (tuba), Kristjan Zupan (trobenta) in Jernej Maček (trobenta). Kot zadnji bo v sredo nastopil trio Morenita, ki ga sestavljajo Ana Gorjanc (kitara), Anja Kravanja (flavta) in Teja Brenčič (violina).