Svet 29.6.2020 5:30

Izšlo nedokončano zgodnje delo avtorice romana Čas deklištva

London, 29. junija - Ameriška pisateljica Louisa May Alcott, znana po romanu Čas deklištva, ki je nedavno doživel filmsko priredbo, je pri 17 letih napisala malo znano in nedokončano delo z naslovom Aunt Nellie's Diary (Dnevnik tete Nellie). Sedaj so za njegov izid poskrbeli pri ameriški literarni reviji The Strand, kjer obenem iščejo avtorja, ki bi delo dokončal.

Ljubljana. Podpis, nalivno pero. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podpis, nalivno pero.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V delu Aunt Nellie's Diary je pripovedovalka samska ženska, ki skrbi za osirotelo najstniško nečakinjo Annie, piše britanski BBC. Pri reviji The Strand so zapisali, da 44 strani razkriva "oster psihološki uvid". Objava omenjenega dela sledi nedavni filmski priredbi romana Čas deklištva, ki jo je režirala ameriška igralka, režiserka in scenaristka Greta Gerwig.

Čeprav je Louisa May Alcott znana predvsem po omenjenem romanu iz leta 1868 in njegovih nadaljevanjih, je imela razgibano kariero, med katero je pisala pesmi, kratke zgodbe in srhljivke.

Rokopis dela Aunt Nellie's Diary je sicer del zapuščine ameriške pisateljice, ki jo hranijo v knjižnici Houghton na univerzi Harvard. Po mnenju poznavalca pisateljičinega življenja in dela Daniela Shealyja zgodba "razkriva vplive, ki so navdihnili pisateljičino domišljijo ter obetajoč talent".

Zgodba, ki je bila napisana leta 1849, vsebuje 9000 besed, rokopis pa sestavlja devet ločenih zapisov v dnevnik, piše BBC. Prvi zapis pripoveduje o 40. rojstnem dnevu pripovedovalke, deveti in najdaljši vnos pa beleži "sončen dan sredi poletja, preživet med gozdovi in griči", ki mu sledi ples v kostumih, poln "razigranega plesanja".

The Guardian poroča še, da se v zgodbi dve najstnici potegujeta za naklonjenost postavnega mladeniča. Teto Nellie začne po prihodu nečakinjine prijateljice Isabel skrbeti, da le-ta za privlačno zunanjostjo skriva "temačno notranjost".