Slovenija 30.6.2020 9:00

Z akustičnim kitarskim nastopom se začenja Mala terasa sredi Ljubljane

Ljubljana, 30. junija - V Klubu Cankarjevega doma (CD) se bo drevi z akustičnim kitarskim nastopom Tea Collorija in Maria Babojelića začel cikel poletnih julijskih večerov z naslovom Mala terasa sredi Ljubljane. Organizatorji vsak torek, sredo in četrtek od 30. junija do 23. julija ob 21. uri napovedujejo "glasbo, gledališče, kabaret in vse vmes".

Ljubljana. Kitara, igranje kitare, kovček za kitaro. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kitara, igranje kitare, kovček za kitaro.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot prva v ciklu bosta nastopila Teo Collori in Mario Babojelić, ki sodelujeta že deset let. Njun repertoar sestavljajo avtorske pesmi in priredbe poznanih pop skladb iz zakladnice balkanskih pop uspešnic, ki doslej še niso bile zaigrane na akustični kitari, so zapisali na spletni strani CD.

V sredo bo sledil večer s pianistom Bojanom Goriškom, ki bo zaigral Za Alino estonskega skladatelja Arva Parta in izbor del ameriškega skladatelja Philipa Glassa. Prvi teden cikla bo sklenila glasbena predstava Solistika Branka Završana, ki je zasnovana na tradiciji glasbenih klovnov, enem najstarejših zabavnih žanrov, ki se odlikuje z duhovitim in predvsem virtuoznim izvajanjem, tokrat vrhuncev klasične glasbe v inovativnih aranžmajih za nepričakovana glasbila.

Drugi teden bo odprl lani nastali MUG Trio, ki ga sestavljajo Marko Brdnik na harmoniki, Uroš Rakovec na kitari in Gašper Peršl na bobnih, ki vsak zase in včasih skupaj igrajo v različnih domačih ter večkrat nagrajenih mednarodnih avant-rockerskih, jazz, etno-jazz in drugih zasedbah ter ustvarjajo glasbo za številne gledališke in plesne predstave ter filme.

V sredo bosta triu sledila mlada tolkalca Jan Čibej in Luka Poljanec, ki kot duo in solista že od otroštva dosegata zavidljive uspehe na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Teden bo zaključil projekt Eno balado, prosim!, ki združuje glasbo, ples in pripoved, med seboj stkane skozi kitje slovanskih kultur in flamenka. V pripovedovanju zgodb z baladami se bosta za mizo srečali Zvezdana Novaković, vokalistka, harfistka in vsestranska umetnica, ter Urška Centa, plesalka flamenka in odrska ustvarjalka.

Tretji teden bo začel bend Počeni škafi, ki ga sestavljajo Marjeta Prudič (glas, klavir), Matevž Zlatnar (trobenta), Andraž Gnidovec (pozavna), Jakob Grčman (kitara), Nejc Klun (kontrabas) in Jernej Juren (perilnik). Kot piše na spletni strani CD, so Počeni škafi nezakonski otrok ameriškega hot swinga in francoskega šansona, ki je brez starševskega nadzora odraščal na ljubljanskih ulicah.

V sredo bo s svojimi izvedbami in priredbami glasbe šestdesetih, sedemdesetih pa vse do danes občinstvo osvojila glasbena zasedba petih mladih dam Jazz Ladies, ki jih druži skupna ljubezen do jazzovske glasbe. Zasedbo sestavljajo Natalija Tumpej (glas), Taja Božič (klavir), Nina Merkoci (saksofon), Petra Trobec (kontrabas) in Nina Korošak Serčič (bobni). V četrtek pa bosta v prvi slovenski uprizoritvi kriminalne zgodbe Svet večer zaigrala Nataša Barbara Gračner in Vlado Novak.

Zadnji teden cikla Mala terasa sredi Ljubljane bo uvedla idrijska zasedba Divje jezero. Sekstet sestavljajo Alen Bogataj (bas), Luka Čibej (bobni), Aleš Golja (kitara), Žiga Kovačič (klaviature), Tomi Peljhan (saksofon) in Žan Sedej (glas), na odru pa se jim bo pridružila Vesna Zornik. Z razgibanim programom jim bo sledil kvartet saksofonov Roya, v sestavi Petra Horvat, Weronika Partyka, Betka Bizjak Kotnik in Jovana Joka.

Zaključni večer bo namenjen predstavi Piaf, Edith Piaf v režiji Tijane Zinajić. Nastopila bo Vesna Pernarčič Žunić kot Edith Piaf, na klavirju pa jo bo spremljal pianist Joži Šalej.

Organizatorji priporočajo, da si vstopnice za dogodke zainteresirani zagotovijo vnaprej, saj je število mest v Klubu CD zaradi zaščitnih ukrepov omejeno.