Od blizu 5.7.2020 11:00

Ob povečanju virtualnih vodstev po razstavah ostaja upanje na živi stik

pripravila Ajda Rozina Zupančič

Ljubljana, 5. julija - Ljubljanski muzeji in galerije so se na posledice epidemije koronavirusa odzvali s povečanjem virtualnih vodstev po razstavah ter doslednim upoštevanjem zdravstvenih ukrepov, a ponekod ostaja upanje, da potreb po dolgotrajnih spremembah ne bo. Virtualna vodstva po eni strani pokažejo več, a ne nadomestijo živega stika, za katerega si prizadevajo.

Ljubljana. Razstava v Narodni galeriji Slovenije. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Razstava v Narodni galeriji Slovenije.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Upanje, da potreb po spremembah ne bo

V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML) so za STA napisali, da upajo in verjamejo, da se bodo razmere normalizirale in bodo lahko ponovno delovali kot so v predkoronskem času, zato zaenkrat niso predvideni alternativni načini razstavljanja, a bodo vsekakor nadaljevali z večjo prisotnostjo vsebin na virtualnih platformah.

Tako so že pripravili virtualna vodstva, in sicer po razstavi Videnje 20/20: Skupnost, ki je do 4. oktobra na ogled v Galeriji Jakopič. Skozi 28 ganljivih projektov, ki jih je ustvarilo 27 na javnem razpisu izbranih indonezijskih fotografov, so virtualno vodili kuratorji razstave Marija Skočir, Ng Swan Ti in Saša Kralj ter nekateri izmed sodelujočih avtorjev.

Virtualna vodstva so redno objavljali na spletni strani MGML, YouTube kanalih in na družbenih omrežjih, sedaj pa lahko obiskovalci posnetke preko lastnih mobilnih telefonov uporabijo kot avdio-video vodnike po razstavi. Danes bo sicer v skladu s koronavirusnimi smernicami zopet omogočeno vodenje v živo po razstavi, pri MGML pa upajo, da bodo obiskovalci v prihodnosti lahko ponovno sproščeno, brez omejitev v živo izkusili ter uživali v ponujenih vsebinah.

Nadaljuje se načrtovani program, priprave na prihodnje razstave potekajo kot običajno

Direktorica Narodne galerije Barbara Jaki je za STA zapisala, da bodo nadaljevali z načrtovanim razstavnim programom, kolikor ga bo mogoče realizirati glede na proračun. Spremembe bodo uveljavljali skladno z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pri dogodkih, vezanih na neposredni stik z obiskovalci, kot so otvoritve, vodstva in ogledi razstav.

Za predstavljanje gradiva javnosti bodo izvajali virtualna vodstva po razstavah, na spletni strani galerije pa si zainteresirani že lahko ogledajo približno 20 virtualnih predstavitev posameznih projektov in izbranih umetnin, ki jih bodo dopolnjevali. Prav tako bo ob vsaki načrtovani prihodnji razstavi avtor pripravil kratko video predstavitev projekta.

Kot je za STA napisala direktorica Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) Zdenka Badovinac, je prva razstava, ki so jo odprli v obdobju "po koroni" in v še relativno ugodnih pogojih, restavratorsko-konservatorska razstava Rihard Jakopič pod drobnogledom. Otvoritveno slovesnost so organizirali zunaj, pred Moderno galerijo.

V načrtu že imajo naslednjo otvoritev v začetku septembra, in sicer razstavo Jasmine Cibic v MSUM. Takrat se bodo ravnali v skladu s situacijo, ki jo trenutno še ne znajo oceniti. Oktobra bo sledila velika razstava enega od najpomembnejših poljskih umetnikov 20. stoletja Andrzeja Wroblewskega, za katero upajo, da bo razmere dovoljevale vse potrebne priprave, saj morajo umetnikova dela pripeljati iz Poljske.

Prizadevanja za večjo "fizično" obiskanost

Tudi razstavni program v Narodnem muzeju Slovenije izvajajo po načrtih. Zaradi zaprtja muzeja so sicer zagotovili podaljšanje občasnih razstav in so zato odprtje letošnje osrednje razstave Slovenska majolika zamaknili za en mesec, v julij. Kot so za STA sporočili iz muzeja, verjamejo, da jih bodo vsi predpisi in priporočila pristojnih ustanov verjetno še dolgo spremljali.

V muzeju iščejo nove poti do obiskovalcev in si sedaj prizadevajo za čim boljšo "fizično" obiskanost. Zlasti domačim gostom prihajajo korak bliže s tem da sodelujejo pri različnih promocijskih akcijah, kot so 1 vstopnica za 11 muzejev in galerij, Mi smo #odprti za kulturo in Skupna vstopnica na Muzejski ploščadi Metelkova.

Obenem pa pripravljajo tudi virtualna vodstva, ki bodo na voljo ob razstavi Slovenska majolika, pozneje pa jih načrtujejo tudi za stalne razstave. Avtorjevo vodstvo pa je že sestavni del nekaterih preteklih virtualnih razstav, kot sta V dobrih rokah ali Mumija in krokodil. Na spletni strani muzeja ponujajo več kot 20 virtualnih razstav in sprehodov.

Virtualna vodstva pokažejo več, a ne nadomestijo živega stika

Direktorica Moderne galerije in MSUM Zdenka Badovinac je za STA dodala, da virtualna vodstva nudijo kar dober nadomestek vodstev v živo in da je včasih virtualno mogoče pokazati celo več - z vstavljenimi povezavami je mogoče poslušalcu oziroma gledalcu ponuditi več dodatnih informacij.

Zapisala je, da so z virtualnimi vodstvi opremljene vse aktualne razstave, a da takšna vodstva ne morejo nadomestiti živega stika z obiskovalci. Z udeležbo obiskovalcev se namreč resnično vodstvo šele sestavi - z njihovimi vprašanji, komentarji -, zato si zelo želijo, da bi vodene oglede v živo lahko imeli tudi vnaprej, seveda z upoštevanjem navodil za ohranjanje varne razdalje in obvezno uporabo zaščitnih mask.

Ljubitelji umetnosti si že od sredine aprila na spletni strani Moderne galerije in MSUM lahko ogledajo spletno razstavo Virusni avtoportreti, ki so jo začeli pripravljati sredi pandemije covida-19. "Najprej smo se obrnili na 23 mednarodno delujočih kustosov na različnih koncih sveta, da bi predlagali vsak po pet umetnikov, ki bi naredili avtoportrete. Odzvalo se je sto umetnikov iz različnih koncev sveta," je o razstavi, ki bo na ogled do konca leta, zapisala direktorica.

Spremembe, ki si jih obetajo zaradi novega koronavirusa, se tičejo predvsem projektov, ki so povezani s tujino ali z večjim številom udeležencev v zaprtih prostorih. Obrazstavni program se bo najverjetneje delno za nekaj časa selil na splet, predvsem pogovori z gosti iz tujine. Nekaj dogodkov pa se bo še vedno izvajalo v živo, v skladu s trenutnimi epidemiološkimi razmerami, je dodala Zdenka Badovinac.