Svet 1.7.2020 5:00

Baconov triptih na dražbi dosegel skoraj 85 milijonov dolarjev

New York, 1. julija - Triptih britanskega slikarja Francisa Bacona je bil na ponedeljkovi spletni dražbi avkcijske hiše Sotheby'sprodan za skoraj 85 milijonov dolarjev. Zanj sta se deset minut potegovala dva interesenta, eden preko spleta in drugi preko telefona. Zmagal je tisti, ki se je zanj potegoval preko telefona in ki je ponudil 84,6 milijona dolarjev.

Hongkong. Avtoportreti britanskega slikarja Francisa Bacona. Foto: Xinhua/STA

Hongkong.
Avtoportreti britanskega slikarja Francisa Bacona.
Foto: Xinhua/STA

Pri avkcijski hiši Sotheby's so se sicer po pisanju nemške tiskovne agencije dpa pred dražbo za triptih nadejali iztržiti okoli 60 milijonov dolarjev.

Triptih, ki ga je navdihnila Ajshilova trilogija Oresteja, je Bacon naslikal leta 1981. Leta 1984 ga je kupil norveški zbiratelj Hans Rasmus Astrup in od tedaj je bilo delo razstavljeno v njegovem muzeju.

Baconovo delo z naslovom Triptih po navdihu Ajshilove Oresteja je iz serije 28 podobnih del, ki jih je Bacon ustvaril med letoma 1962 in 1991. Sprva je bilo načrtovano, da bo dano na dražbo 13. maja, a so bile newyorške spomladanske dražbe zaradi pandemije novega koronavirusa preložene.

Bacon (1909-1992) sodi med najpomembnejše umetnike 20. stoletja, njegova dela pa dosegajo visoke cene. Novembra 2013 so njegov triptih Tri študije Luciana Freuda v New Yorku prodali za rekordnih 142,4 milijona dolarjev.