Slovenija 1.7.2020 5:00

S koncertom Koala Voice začetek dogajanja na #odprtemodru

Ljubljana, 1. julija - Na Muzejski ploščadi bo drevi ob 21. uri koncert skupine Koala Voice zaznamoval začetek delovanja novega kulturnega projekta #odprtioder, ki je zaživel v sklopu kampanje številnih kulturnih producentov Mi smo #odprti za kulturo. #odprtioder bo v Letnem kinu Slovenske kinoteke do 31. avgusta ponudil približno 100 brezplačnih prireditev.

Ljubljana. Slovenska kinoteka. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska kinoteka.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Producentke in producenti v kulturi iz nevladnih organizacij, ljubiteljske kulture, javnih zavodov, festivalov in strokovnih združenj iz vse Slovenije so v ponedeljek napovedale, da se združujejo v kampanjo Mi smo #odprti za kulturo. Z njo želijo preko niza dogodkov in komunikacijskih akcij poudariti pomen kulture in umetnosti ter izboljšati njeno podobo v javnosti.

Prvi del kampanje predstavlja #odprtioder v Letnem kinu Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi. Program, ki ga bo mogoče spremljati na spletni strani odprti.si, bo zelo raznovrsten in bo zajel široko pahljačo zvrsti, žanrov in ustvarjalcev, je na ponedeljkovi predstavitvi dejal direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) Uroš Korenčan.

Program bo otekal vsak teden od četrtka do nedelje in bo namenjen kar najširšemu občinstvu z njim pa si po Korenčanovih besedah želijo doseči tudi občinstvo, ki ga pred epidemijo novega koronavirusa morda niso dosegli.

Se pa tudi njih dotika nov ukrep omejitve zbiranja na javnih mestih. Kot je za STA povedala Tjaša Pureber iz Gledališča Glej, so za #odprtioder sprva načrtovali od 150 do 200 obiskovalcev na dogodek. Glede na novo uredbo pa bodo zaenkrat omogočili dostop na prireditve le 50 ljudem, sicer pa že čakajo na obrazec NIJZ, s katerim bi lahko pod določenimi pogoji gostili tudi 500 ljudi. Kot je poudarila, je na prvem mestu varnost ter izrazila upanje, da bodo se bodo razmere kmalu spremenile in bodo lahko na prireditve povabili več ljudi.

Za odprtje bodo drevi, izjemoma v sredo, poskrbeli Koala Voice, sicer pa muzeji na ploščadi v določenih časovnicah omogočajo prost vstop. V četrtek bodo za glasbo in ples poskrbeli AFS France Marolt in FS Tine Rožanc, nato pa bo sledila produkcija Vie Negative z naslovom Korak v pravo smer. Do nedelje se bodo med drugimi na #odprtemodru zvrstile tudi produkcije Lutkovnega gledališča Ljubljana Napravite mi krsto zanj, Seansa Bulgakov in Sapramiška, produkcija SLG Celje Ljubi moj ter nastop APZ Tone Tomšič, piše v sporedu, dostopnem preko spletne strani Mestne občine Ljubljana.

Poletnemu dogajanju na Muzejski ploščadi se pridružujejo tudi muzeji. Po besedah direktorice Slovenskega etnografskega muzeja (SEM) Tanje Roženbergar bodo v muzeju ob podaljšanem odpiralnem času ponujali četrtkova muzejska doživetja, na katerih bodo predstavljali izbrane muzejske vsebine. Tudi v Narodnem muzeju Slovenije bodo po besedah direktorice Barbare Ravnik podaljšali odpiralni čas, za 16. julija pa je napovedala odprtje velike razstave Slovenska majolika.

Slovenska kinoteka pa bo na Muzejski ploščadi svoj filmski program ponujala letos že četrto leto. Ta bo po besedah urednika filmskega programa Slovenske kinoteke Igorja Prassla tradicionalno tak kot v minulih letih, ob lastnih vsebinah kinoteke bo ponudil gostovanja njihovih rednih partnerjev - drugih festivalov in stanovskih društev.

Nosilci kampanje Mi smo #odprti za kulturo so sicer Slovenska kinoteka, LGL, Slovensko mladinsko gledališče, Gledališče Glej, Zavod Bunker, Društvo Asociacija in Zveza kulturnih društev Slovenije, kampanjo pa pripravljajo v podpori in partnerstvu z ministrstvom za kulturo, Mestno občino Ljubljana (Mol) ter Centrom za kreativnost. Ljubljana pa v kampanji ne ostaja osamljena, saj se ji pridružujejo še druga mesta.