Slovenija 2.7.2020 9:34

Začenjajo se Piranski glasbeni večeri

Piran, 2. julija - Z nastopom violinistke Oksane Pečeny Dolenc, ki jo bo na harfi spremljala Anja Kožuh, se bodo drevi v križnem hodniku minoritskega samostana začeli tradicionalni, 42. Piranski glasbeni večeri. V Avditoriju Portorož napovedujejo skupno štiri vrhunske koncerte komorne glasbe, ki bodo sicer potekali ob upoštevanju navodil NIJZ.

Na drevišnjem koncertu bodo gledalci lahko prisluhnili delom Tartinija, Saint-Saensa, Albeniza in Piazzolle. Na drugem festivalskem večeru 9. julija bodo ljubitelji klasične glasbe lahko prisluhnili LIBERtriu, ki ga sestavljajo Katja Porovne Silič na kitari, Matjaž Porovne na violini in Petar Brčarević na kontrabasu. LIBERtrio je za Piranske glasbene večere pripravil repertoar z deli Bacha, Piazzolle, de Falle in Gershwina.

Teden dni kasneje bo nastopila ena najboljših zasedb na slovenski komorno glasbeni sceni, godalni kvartet Tartini. Sestavljajo ga vrhunski solisti - violinista Miran Kolbl in Romeo Drucker, violist Aleksander Milošev in violončelist Miloš Mlejnik. Zaigrali bodo Tartinijeve Sonate a Quattro, ki jih označujemo za predhodnico godalnega kvarteta, Beethovnov Godalni kvartet v f-molu ter Dvoržakov Godalni kvartet v F-duru.

Četrti in zadnji koncert 42. Piranskih glasbenih večerov bosta 23. julija sooblikovala violinist in skladatelj Matija Krečič z Emo Krečič na violončelu. Na sklepnem koncertu se bo po križnem hodniku minoritskega samostana razlegala glasba Bacha, R. M. Gliereja, Ravela in tudi avtorska Matije Krečiča.

Na vseh koncertih bo po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) poskrbljeno za zdravje tako obiskovalcev kot nastopajočih. Posamezni koncert bo lahko poslušalo do 50 obiskovalcev, so navedli v Avditoriju Portorož, ki organizira festival.