Slovenija 2.7.2020 11:51

Zlatnik poezije pesniku Iztoku Geistru Plamnu

Celje, 2. julija - Prejemnik že 16. zlatnika poezije za življenjski pesniški opus in prispevek literaturi je pesnik Iztok Geister Plamen, ki se je v slovensko poezijo zapisal kot ustanovni član avantgardistične umetniške skupine Oho. Plamen bo nagrado prejel za strasten, najžlahtnejši pesniški zagovor narave, piše v utemeljitvi nagrade.

Ljubljana. Knjige. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Zlatnik poezije, ki ga izdelajo v celjskih zlatarnah, vreden pa je 1000 evrov, bodo hkrati z Veronikino nagrado za zbirko leta podelili v zadnjem tednu avgusta, je sporočila Fit media, tudi pobudnica in organizatorica Veronikine nagrade.

Za Iztoka Geistra Plamna so bistvo pesmi novi odnosi, v katere v pesmi vstopajo besede. Tematsko je njegova poezija upesnjevanje sveta, kjer stvari živijo svoje bivanje in svoje življenje. Ta odmik od poezije, ki je izpoved pesnika in nagovarja bralca s tradicionalnimi pesniškimi figurami, je neločljiv del identitete slovenske poezije in je še danes deležen posebne pozornosti literarne stroke. Čeprav obdobje avantgardistične, ohojevske poezije kmalu preglasi novo umetniško gibanja v slovenskem pesništvu, piše v utemeljitvi nagrade.

Iztok Geister je več desetletij pozneje o tem času zapisal, da smisel ohojevske doktrine v 60. letih minulega stoletja, ki je kot plamen vzniknila izpod pepela humanističnih vrednot, seveda ni bil v malikovanju reči, temveč v razbremenitvi človeka okov lastne namišljene veličine. Opozarja na antropocentrizem, ki ga ni mogoče razbrati drugače kot prezir vsega, kar ni človek in kar tako ali drugače ne služi človeku.

"In še: Vsako uzrtje pogleda stvari, rastline ali živali, me ponovno navda s tolikšno odkritosrčnostjo, da vzkliknem, oho, saj to je vendar edino zveličavno. Naj na veke živi radost, spočeta skozi oko in uho, zakliče. Kar je pesnik Iztok Geister že nakazoval v letih svoje avantgardistične poezije, svojo občutljivost za naravo, je ustvarjalno razvil v poznejših zbirkah. Še zlasti pa v poljudno strokovnih esejih in knjigah o naravi in pticah, kajti prirodno stvarstvo ni človekova lastnina," še piše v utemeljitvi nagrade.

Iz pesniškega opusa Iztoka Geistra so zbirke Oho, Ikebana, Žalostna majna, Parjenje čevljev, Plavje in usedline, Ptičja strašila, Hvalnica ruju in Lepolistje.

Zlatnik poezije je literarno priznanje, ki ga podjetje Fit media podeljuje od leta 2005 v okviru Veronikine nagrade. Doslej so zlatnik poezije prejeli: Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič, Ivan Minatti, Miroslav Košuta, Neža Maurer, Veno Taufer, Svetlana Makarovič, Niko Grafenauer, Tone Kuntner, Gustav Januš, Marko Kravos, Andrej Brvar, Bina Štampe Žmavc in Ervin Fritz.