Svet 3.7.2020 6:00

Razstava Projectories povezuje umetnikova pretekla dela z aktualnimi razmerami

Feldkirch, 3. julija - Drevi bo v avstrijski Galeriji Sechzig odprtje samostojne likovne razstave Uroša Weinbergerja z naslovom Projectories. Njegova dela, ustvarjena v preteklosti, vstopajo v zelo vznemirljiv dialog tako s sedanjostjo kot s prihodnostjo, je o razstavi zapisal kurator in vodja Galerije Sechzig Calvin Mechora.

Zaščitne maske, droni, nadzor, poplava medijev in lažne novice, policijsko nasilje, vse to so bili dogodki in časopisni naslovi v zadnjih tednih. Niso bili le naslovi zadnjih nekaj tednov, temveč tudi dolg slikovni besednjak umetniške govorice Uroša Weinbergerja. Če pogledamo nazaj v prvo polovico tega leta, boste morda mislili, da imate slabe sanje, je v sporočilu za javnost napisal Mechora.

Sprva nas je pretresla korona kriza, zdaj pa se postavlja vprašanje, kaj se bo zgodilo naprej. Kdo ve, morda nam bodo likovna dela Uroša Weinbergerja podala informacije o tem. Njegova na videz včasih distopična, znanstvenofantastična dela si je mogoče razlagati kot opomin ali celo opozorilo. Kar je za nas pred nekaj meseci postalo "nova realnost", že dolgo obstaja na Weinbergerjevih slikah. Nekateri scenski prikazi njegovih del - na primer delo See iz leta 2014 -, ki so bili do nedavnega opredeljeni kot zlovešči, so se iz dneva v dan, iz danes na jutri pretirano spremenili v možno ogledalo družbe in podobo resničnosti, je dodal.

Glede na globalne napetosti in nestabilnosti, kot so nešteto demonstracij, korona kriza in s tem povezani razvoj oziroma ukrepi ali vprašljiva uporaba dronov v smislu varstva podatkov, ki se v nekaterih državah med drugim uporabljajo za spremljanje karantene ali za nadziranje uporabe dezinfekcije na velikih površinah javnega prostora, se zdi, da našteto vse bolj postaja sestavni del naše družbe, Weinbergerjeva dela, ki pa so nastala že dolgo pred temi dogodki, pa so tematsko zelo aktualna, je še zapisal Mechora.

Razstava, ki sta jo podprli Mestna občina Novo mesto in Slovenski kulturno-informacijski center v Avstriji, bo na ogled do 22. avgusta. Sočasno z razstavo bo do konca jeseni potekala še umetnikova samostojna razstava izbranih del v švicarski galeriji Waldhaus Contemporary.

O umetniku Urošu Weinbergerju so zapisali, da je leta 2005 opravil podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2001 je prejel študentsko Prešernovo nagrado, leta 2018 pa priznanje za pomembna umetniška dela, najvišje umetniško priznanje Univerze v Ljubljani. Razstavljal je v Ljubljani, New Yorku, Trevisu, Budelsdorfu in drugod.