Slovenija 6.7.2020 7:00

Muzikolog Primož Kuret praznuje 85 let

Ljubljana, 6. julija - Muzikolog in zaslužni profesor na Akademiji za glasbo Primož Kuret je danes dopolnil 85 let. Glasbeni javnosti je poznan predvsem po Slovenskih glasbenih dnevih, ki jih je pred 35 leti ustanovil s skladateljem Milanom Stibiljem in se od njih poslovil leta 2015. Je avtor številnih raziskav, monografij, njegova bibliografija obsega več kot 1000 enot.

Ljubljana. Muzikolog Primož Kuret. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzikolog Primož Kuret.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Pred petimi so o vodilni osebnosti slovenske muzikološke znanosti pri Celjski Mohorjevi družbi izdali knjigo Evropski muzikolog prof. dr. Primož Kuret. Tedaj je Kuret spomnil, da je v stroko prišel šele v poznih 40. letih. Ko je prišel na Akademijo za glasbo, se je končno lahko posvetil delu, ki si ga je izbral. Svoj poklic je razumel kot poslanstvo, z veseljem je poučeval o glasbeni preteklosti in se trudil slovensko glasbo predstavljati izven domovine.

Rodil se je v Ljubljani. Leta 1954 je maturiral na Klasični gimnaziji v Ljubljani, leta 1959 diplomiral na Akademiji za glasbo, smer glasbena zgodovina in na Filozofski fakulteti (umetnostna zgodovina), pozneje pa deloval kot profesor za svetovno glasbeno zgodovino in za zgodovino slovenske glasbe na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Večkrat je bil predstojnik oddelka za glasbeno pedagogiko, med letoma 1993 in 2001 pa tudi prodekan Akademije za glasbo. Danes je zaslužni profesor akademije.

Štiri leta je bil predsednik Slovenskega muzikološkega društva, vrsto let je urejal Revijo Glasbene mladine Slovenije, več let je vodil odbor za kulturo mesta Ljubljana in bil član različnih odborov, vodil je tudi nacionalno komisijo za vsebinsko prenovo glasbenega šolstva.

Je avtor številnih raziskav, monografij in pregledov o slovenski glasbeni preteklosti, njenih znamenitih osebnostih in ustanovah, pa tudi njene umeščenosti v svetovne glasbene tokove in dogodke. Pomemben delež predstavlja tudi njegovo prevajalsko delo. Kuretova zanimanja so bila izjemno široka - od psihologije in teorije do zgodovine glasbe.

Samo v Evropi je sodeloval na 300 mednarodnih muzikoloških simpozijih. Na vsakem simpoziju v tujini je prikazal slovenski vidik obravnavane tematike ali vsaj povezanost s slovensko glasbeno stvarnostjo ali slovensko muzikologijo.

Za svoje delo je prejel več priznanj. Med drugim je leta 2001 kot prvi Slovenec postal častni član Accademie Filarmonica di Bologna, leta 2003 je dobil Betettovo listino, leta 2005 pa Herderjevo nagrado na Dunaju ter avstrijski častni križ za znanost in umetnost I. reda za zasluge na področju muzikologije.

Leta 2005 je prejel tudi državno nagrado Republike Slovenije za življenjsko delo na področju glasbenega šolstva, leta 2006 Mantuanijevo nagrado za življenjsko delo na področju muzikologije, leta 2012 pa ga je nekdanji predsednik države Danilo Türk za njegov pomemben prispevek k razvoju slovenske muzikološke znanosti odlikoval z redom za zasluge. Tedaj so v utemeljitvi med drugim zapisali, da je Kuret kot avtor številnih del o slovenski glasbeni preteklosti, njenih znamenitih osebnostih in ustanovah, pa tudi o njeni umeščenosti v svetovne glasbene tokove, ovrednotil pomen slovenske glasbene ustvarjalnosti v prizadevanjih Slovencev za lastno kulturno identiteto.