Slovenija 2.7.2020 15:21

Vlada leto 2021 razglasila za leto Josipa Ipavca in Josipa Jurčiča

Ljubljana, 2. julija - Vlada je na današnji seji leto 2021, ko bomo obeležili 100. obletnico smrti skladatelja in zdravnika Josipa Ipavca, razglasila za leto Josipa Ipavca. Prihodnje leto bo minilo tudi 140 let od smrti pisatelja, pesnika in časnikarja ter avtorja prvega slovenskega romana Josipa Jurčiča, zato je vlada leto 2021 razglasila tudi za Jurčičevo leto.

Maribor. Spomenik pisatelju Josipu Jurčiču. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Maribor.
Spomenik pisatelju Josipu Jurčiču.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Josip Ipavec (1873-1921) je pomembna slovenska kulturna osebnost. Kot so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje, bo lahko razglasitev leta Josipa Ipavca v pomembni meri spodbudila ustvarjalno zasnovo programov in projektov v letu 2021, od področja glasbene ustvarjalnosti do raziskovanja in glasbenega izobraževanja.

V luči spominjanja na skladatelja bo ministrstvo za kulturo javne zavode in javni sklad, ki delujejo na področju kulture, pozvalo, naj v sklopu razpoložljivih možnosti pri načrtovanju programov in projektov za prihodnje leto pripravijo vsebine, ki se bodo navezovale na to pomembno obletnico. Hkrati je to tudi odlična priložnost za okrepljeno sodelovanje pomembnih resorjev, kot sta denimo šolstvo in turizem.

Prihodnje leto pa se bomo spomnili tudi 140. obletnice smrti Josipa Jurčiča, tudi avtorja prvega slovenskega romana Deseti brat. Jurčič je bil ena od osrednjih kulturnih in političnih oseb druge polovice 19. stoletja. Razglasitev Jurčičevega leta bo lahko v pomembni meri spodbudila drzno in ustvarjalno zasnovo programskih politik, programov in projektov v letu 2021, od področja založništva, knjižničarstva, gledališč, muzejev, do raziskovalnega in izobraževalnega področja.

Hkrati je to odlična priložnost za medpodročno okrepljeno sodelovanje in vključitev tudi drugih, pomembnih resorjev, kot so denimo šolstvo, raziskovanje in turizem. Razglasitev Jurčičevega leta 2021 na ravni države bo pomembno in zelo pozitivno povezala ne samo literate, pisatelje, urednike in kulturne ustvarjalce, ampak vso Slovenijo, še piše v sporočilu za javnost.