Slovenija 3.7.2020 9:47

V Celju se začenja festival Fokus 2020

Celje, 3. julija - V Celju se nocoj z otvoritvijo razstave Ritual očiščevanja: zadnje dejanje Tadeja Vaukmana v Likovnem salonu začenja festival Fokus 2020. V Pelikanovem ateljeju pa bodo v soboto odprli še razstavo Nataše Berk & Viivi Tarik: Pelikanova mačka in Klara. Festival sicer letos v ospredje postavlja sodobno avtorsko fotografijo.

Kot so sporočili iz zavoda Fokus, so letos festival povsem prilagodili novim razmeram zaradi epidemije s covidom-19 in hkrati ohranili pomen sodobnega avtorskega ustvarjanja. Omenjeni razstavi pa ponujata vpogled v umetniško produkcijo slovenskih avtorjev, tudi letos ob tem pripravljajo lani izjemno obiskan urbani vrt.

Festival Fokus se je neprekinjeno odvijal od leta 2007 in je v Celje pripeljal številne domače in mednarodne ustvarjalce in poznavalce fotografije in vizualne kulture. Tokrat pa bo v skladu s svojo progresivno usmerjenostjo predstavil samostojni razstavi dveh vodilnih domačih ustvarjalcev na področju sodobne fotografije in umetnosti.

V Fotohiši Pelikan, v sklopu Muzeja novejše zgodovine Celje, pa bo v soboto predstavljena razstava Pelikanova mačka in Klara umetnice Nataše Berk in fotografinje Viivi Tarik, ki bo na ogled do konca avgusta letos. Berk se bo osredotočila na sam prostor razstavišča, njegovo zgodovino in pomen, zato ga bo transformirala v totalni ambient, kjer bo skušala ponazoriti paradoksalni miselni preizkus o nepopolnosti zgodnje interpretacije.

Na drugi strani pa se bo Viivi Tarik skozi lastno ustvarjalno sito in na podlagi sodobnih referenc navezala na pomen fotografskih ateljejev v Celju. Namesto raziskovanja zapuščine fotografa Josipa Pelikana, se bo osredotočila na edini še delujoči klasični fotografski atelje v mestu, Fotografski atelje Klara oz. Foto Time. S tem bo analizirala vizualne kode vernakularne in vsakdanje fotografije v kontekstu konvencij sodobne vizualne kulture.