Svet 7.7.2020 5:00

Ringo Starr še pri 80 verjame v mir in ljubezen

London, 7. julija - Britanski bobnar, pevec in kitarist Ringo Starr, znan tudi kot nekdanji član legendarne skupine The Beatles, bo danes dopolnil 80 let. Po razpadu Beatlov v 70-ih letih minulega stoletja je nadaljeval samostojno glasbeno pot, najbolj odmeven pa je bil njegov album Ringo. Glasbenikov življenjski moto ostaja mir in ljubezen (Peace and Love).

Kolumbija, Bogota. Nekdanji bobnar britanske zasedbe The Beatles Ringo Starr (Richard Starkey). Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

Kolumbija, Bogota.
Nekdanji bobnar britanske zasedbe The Beatles Ringo Starr (Richard Starkey).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Ringo Starr se je rodil leta 1940 v Liverpoolu kot Richard Starkey. V otroštvu je prebolel težko bolezen, zaradi katere je bil večkrat hospitaliziran. Kasneje je poprijel za nekaj priložnostnih del, dokler ga ni prevzela glasba, predvsem britansko gibanje skiffle craze. Leta 1957 je ustanovil svojo prvo skupino Eddie Clayton Skiffle Group, leto kasneje pa se je začel navduševati nad rock'n'rollom.

Ko so leta 1960 The Beatles začeli delovati, je bil še član neke druge liverpoolske zasedbe, imenovane Rory Storm and the Hurricanes, ki pa ni dosegla širše prepoznavnosti. Tako se je leta 1962 odzval na povabilo Beatlov, da na bobnih zamenja Peta Besta in ostalo je zgodovina.

The Beatles veljajo za eno komercialno najbolj uspešnih in tudi kritiško dobro sprejetih skupin vseh časov. Kljub temu, da so delovali zgolj deset let, od leta 1960 do leta 1970, so izdali 13 studijskih albumov in podrli številne prodajne rekorde. Med drugim so zabeležili več kot 50 uvrstitev na ameriški lestvici najbolj prodajanih singlov Hot 100, od tega 20 prvih mest. Skladba Let It Be je skupini leta 1971 prinesla celo oskarja za izvirno filmsko glasbo.

Za vsak album Beatlov je Ringo Starr odpel tudi po eno pesem ter se podpisal pod nekaj besedil, med drugim za pesmi Don't Pass Me By in Octopus's Garden.

Po razpadu The Beatles je Ringo Starr nadaljeval samostojno glasbeno pot in izdal 20 studijskih albumov, zadnjega z naslovom What's My Name lani. Med njegovimi albumi je bil med kritiki in poslušalci izjemno sprejet album Ringo iz leta 1973, na katerem sta tudi uspešnici Photograph in You're Sixteen, med njegovimi najodmevnejšimi pesmimi pa sta tudi It Don't Come Easy in Back Off Boogaloo.

Ob glasbeni je Star tlakoval tudi filmsko pot. Poleg o filmih o The Beatles je zaigral v nekaj celovečercih, kot so Candy (1968), Slepi revolveraš (1971) in Jamski človek (1981). Nastopal je v dokumentarcih in na televiziji, glas pa je posodil tudi pripovedovalcu v animirani seriji Lokomotivček Tomaž in prijatelji.

Za svoje delo je prejel več nagrad. Med drugim je dvakrat vpisan v dvorano slavnih rock'n'rolla, od leta 1988 kot član The Beatles, od leta 2015 pa kot samostojni ustvarjalec. Leta 2018 je prejel tudi britanski viteški naziv za dosežke na področju glasbe.

Sicer je Ringo Starr vegetarijanec in redno meditira, skozi življenje pa ga še vedno vodi moto mir in ljubezen. V zakonu s prvo ženo Maureen Cox so se jima rodili trije otroci, danes pa se glasbenik lahko pohvali s tem, da ima osem vnučkov in celo enega pravnučka, piše na spletu. Od Maureen Cox se je sicer ločil že leta 1975, od leta 1981 pa je poročen z Barbaro Bach.