Slovenija 6.7.2020 12:34

V Galeriji Instituta Jožef Stefan razstavlja Miro Bone

Ljubljana, 6. julija - V Galeriji Instituta Jožef Stefan te dni umetniška dela razstavlja Miro Bone. Pod naslovom Vse v enem, eno v vsem so združene risbe ter tri med seboj ločene skupine figur, narejene v tehniki keramike in postavljene na višje podstavke, da se lahko obiskovalci z njimi soočijo iz oči v oči.

Kot je v razstavni zloženki napisala likovna kritičarka Nuša Podgornik, so se pred sedmimi leti med avtorjevimi prsti rojevali menhirji, na njihovi površini so se sčasoma začele nakazovati figure. Odkar je pred tremi leti med peko gline razneslo največji menhir, je Bone v raztreščenih delcih prepoznal povsem konkretne figure - ne trodimenzionalne, temveč figure kot obojestranski relief. Prvotno razočaranje se je v skladu s procesi zavedanja transformiralo v ugotovitev: vse v enem, eno v vsem, ki je postala vodilni motiv in navdih za njegovo nadaljnje ustvarjanje, pa tudi naslov razstave.

Njegovi groteskni figuralni liki popačenih, bolj tragičnih kot ironičnih izrazov so združeni v groteski kot ornamentu in reliefu, ki povezuje stilizirane človeške ter živalske oblike in groteski kot kratki pripovedi ali drami z globljim smislom.

Sporočila, ki jih obiskovalcu razstave v Galeriji Instituta Jožef Stefan posreduje z likovnimi deli, so zanj za grotesko in njen globlji smisel, ki ga sporoča, najpomembnejša. Čeprav je bila celotna razstava dokončana že med letoma 2018 in 2019, bi v kontekstu časa, v katerem poteka, v skupinah figur po besedah likovne kritičarke lahko prepoznali tudi aktualne grupacije vseh vrst: koronavirusne, strankarsko-politične, protestniške.

Miro Bone, kot je zapisala, ustvarja intuitivno, spontano in v duhu časa. S svojimi deli ničesar ne kritizira, saj sprejema svet takšen, kakršen je - kavzalen. Pazi, da ohranja mir v sebi, išče tišino, praznino in notranjo zazrtost. Pri likovnem ustvarjanju ga vodita neizčrpen vir navdiha ter modrosti narave in intuicija, ki ga je pripeljala tudi k miniaturnim risbam. Ikonografsko pomembna izbira je tudi kvadratni format risb in skic, s katerimi se predstavlja na razstavi - kvadrat kot simbol elementa zemlje, strani neba, starostnih dob, združevanja, povezovanja, umirjenosti, zaščite in predvsem stabilnosti.

Miro Bone (1952) je diplomirani ekonomist. Po karieri v podjetništvu se je posvetil umetnosti. Izobraževal se je pri slikarju in grafiku Arjanu Preglu, kiparki in oblikovalki keramike Evi Peterson Lenassi ter na delavnicah pri keramiku Curtu Benzlu iz Collubus College of Art and Design v Ohio v ZDA. Živi in ustvarja na Krasu, kjer ima atelje. Razstava v Galeriji Instituta Jožef Stefan bo na ogled do 22. julija.