Slovenija 7.7.2020 5:00

Z razpravo Poezija in množice se začenja festival Pranger

Ljubljana, 7. julija - Festival Pranger bo v 17. izdaji začela konceptualna razprava Poezija in množice, na kateri bodo sodelovali Saša Pavček, Nataša Velikonja in Sergej Harlamov. Festival je namenjen srečanju pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije, da se argumentirano pogovorijo o izbranih zbirkah. Zaključil se bo v soboto v Rogaški Slatini.

Ljubljana. Pisanje, literatura, pero, pisalo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisanje, literatura, pero, pisalo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na nedavni novinarski konferenci je snovalec in moderator uvodne razprave Jernej Kaluža dejal, da čeprav se zdi, kot da je koncept množic vzet iz 19. stoletja, je aktualen še danes, še posebej v navezavi na poezijo, ki je bila pomembna za animacijo in vodenje množic, za vzpostavljanje narodov. Danes pa je poezija takšna, da težko doživi množično prepoznavnost, razen v izjemnih primerih. To odpre veliko vprašanj, ki jih bodo zastavljali na okrogli mizi.

Za festival vsako leto izberejo tri kritičarke in kritike, ki izberejo po tri avtorice in avtorje novih pesniških zbirk, da se z njimi v živo pogovorijo o njihovi ustvarjalnosti. Ob tem nekaj pesmi prevedejo še v določen jezik, tokrat v nemščino, kar bo festival povezalo s Frankfurtskim knjižnim sejmom leta 2022, ko bo Slovenija častna gostja.

Na treh kritiških razpravah bodo v vlogi kritika nastopili Peter Semolič, Veronika Šoster in Diana Pungeršič. Prvi je izbral pesnike Iztoka Osojnika s pesniško zbirko Udovic, Braneta Senegačnika s Pogovori z nikomer in Lucijo Stupica z zbirko Točke izginjanja. Druga je izbrala dva prvenca - Dostop na odprto morje Nine Kremžar in Ljubav reče greva Nine Dragičević - ter močno pričakovano drugo zbirko Blaža Iršiča Človek pod luno. Tretja se je odločila za zbirke Ojstrica Mateja Krajnca, Amonit Zalke Drglin in Šovinistka Monike Vrečar.

Festival se bo začel v Ljubljani, nato pa se bo preselil v Rogaško Slatino, oziroma na bližnjo Sladko Goro. Na Aninem dvoru bo v petek podelitev Stritarjeve nagrade za literarno kritiko, ki bo letos nekoliko drugačna - nagrajenec bo namreč znan šele na podelitvi.