Slovenija 12.7.2020 10:00

Dnevi poezije in vina kljub trenutnim razmeram z več kot 50 dogodki

Ptuj, 12. julija - Na Ptuju avgusta načrtujejo 24. izdajo mednarodnega pesniškega festivala Dnevi poezije in vina, na kateri bodo nastopili pesniki iz več evropskih državah. Vodja festivala Aleš Šteger upa, da bodo kljub koronavirusu večino festivalskih dogodkov izpeljali. Osrednja gosta bosta italijanska pesnica Patrizia Cavalli in škotski pesnik John Burnside.

Ljubljana, Študentska založba. Plakat festivala Dnevi poezije in vina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Študentska založba.
Plakat festivala Dnevi poezije in vina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Patrizia Cavalli je ena od najbolj prepoznavnih sodobnih italijanskih pesnic, avtorica sedmih pesniških zbirk, ki je še posebej priljubljena med ameriškimi pesniki, ki so jo zelo pogosto prevajali. Škotski pesnik in pisatelj John Burnside, ki je za svoja dela prejel številne nagrade, med drugim prestižno nagrado T. S. Eliota, poučuje kreativno pisanje, ameriško poezijo ter poezijo in ekologijo na Univerzi v St. Andrewsu. Osrednjima gostoma bodo ne glede na razmere izdali izbor poezije v slovenščini, je za STA povedal Šteger.

Festival, ki bo potekal med 26. in 29. avgustom, bodo odprli z branjem odprtega pisma Evropi, ki ga je tokrat napisala madžarska pesnica in prozaistka Krisztina Toth, ki velja za eno najbolj branih madžarskih avtoric. Družbeno-politično pobudo pesnikov, s katero že več let odpirajo festival, vsakič pošljejo v objavo medijem in političnim odločevalcem doma in v EU, od katerih velikokrat dobijo tudi odziv, je povedal Šteger.

Letos so se organizatorji mednarodnega festivala zaradi koronavirusa znašli v zelo nepredvidljivih okoliščinah. Tako so tokratne goste večinoma izbirali med pesniki in pesnicami, ki prihajajo iz bližnjih držav in lahko na festival pridejo z vlakom ali lastnim prevozom, je povedal Šteger in poudaril, da letošnjih povabljenih gostov ni manj kot minula leta.

Tudi letošnji program ni okrnjen. Zaradi razmer so morali odpovedati le uvodno prevajalsko delavnico, ki so jo načrtovali z makedonskimi pesniki, nekaj manj je tudi festivalskih predvečerov po slovenskih krajih. Ti bodo predvidoma le v Murski Soboti, Petanjcih, Mariboru, Ljubljani in avstrijski Potrni.

Med festivalskimi dogodki je Šteger izpostavil jubilejno, deseto prireditev Pesniški turnir, ki bo potekala na Ptujskem gradu in na katero so vabljeni vsi dosedanji vitezi oz. vitezinje pesniških turnirjev.

Če bodo razmere dopuščale, bodo gostili tudi Slovenski nacionalni mladinski orkester, s katerim na ptujski mestni tržnici načrtujejo t.i. Vrtiljak poezije. Sicer bodo po vsem Ptuju potekala pesniška branja in drugi manjši dogodki na različnih mestnih prizoriščih, tako da se bo skupno zvrstilo več kot 50 festivalskih dogodkov, kar ni dosti manj kot minula leta, je poudaril Šteger.

Vsi dogodki bodo kot vselej brezplačni. Ob tem je Šteger opozoril na upad različnih finančnih podpor, med drugim letos ni bilo mednarodnih razpisov. Ker se zavedajo zdravstvenih nevarnosti, bodo spoštovali vse predpise, med drugim bodo primorani številčno omejiti obisk dogodkov.

V program si želijo vključiti tudi čim več mladih. Letos so zagnali preizkusni projekt za srednješolce Berideli, vsako leto poteka usposabljanje na Dnevih poezije in vina, je še povedal Šteger in izpostavil še plakatno akcijo s poezijo evropskih pesnikov, ki so povabljeni tudi na festival.

Letos je festival dobil novo spletno podobo. Krasi jo tudi upodobitev Franceta Prešerna, ki jo je ustvarila priznana nemška ilustratorka Kathrin Menschik, je še povedal Šteger.

Dnevi poezije veljajo za največji in najbolj prepoznaven mednarodni pesniški festival v tem delu Evrope, ki vsako leto konec avgusta združuje pesniško besedo in promocijo najkakovostnejših slovenskih vin. Od leta 2014 so Dnevi poezije in vina član evropske pesniške platforme Versopolis.