Na hitro prelistano 11.7.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 11. julija - Pri mariborski založbi Litera so izdali romaneskni prvenec Zadnji gozd, ki ga je spisal slovenski avtor F. H. Naji, pri založbi Gnostika pa knjigo avstralskega avtorja Daniela Chidiaca Kdo pravi, da ne zmoreš? Založba KUD Sodobnost International je izdala slikanico Jane Bauer in poljske ilustratorke Malgosie Zajac Kako prestrašiti pošast?

Ljubljana. Knjiga Jane Bauer z naslovom Kako prestrašiti Pošast. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Jane Bauer z naslovom Kako prestrašiti Pošast.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Franja H. Najija z naslovom Zadnji gozd. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Franja H. Najija z naslovom Zadnji gozd.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Daniela Chidiaca z naslovom Kdo pravi, da ne zmoreš? Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Daniela Chidiaca z naslovom Kdo pravi, da ne zmoreš?
Foto: STA

ZADNJI GOZD - ROMAN Z AKTUALNO BEGUNSKO PROBLEMATIKO

Protagonist romana je moški, ki z nejasnimi pooblastili varuje južno mejo pred begunci. Pri poslu ni sentimentalen, ko pa se spajdaši z vardo, ki skrbi za gensko in kulturno čistost, se zdi, da bi morda lahko prestopil na pravo stran. Toda ali lahko zgolj simpatiziranje z begunci reši njihova življenja? Ali ni, dokler ostajamo pasivni podporniki uničevalskega sistema, vsa naša skrb (samo)prevara, so vprašanja, ki jih odpira knjiga.

"Zadnji gozd je brutalno brezkompromisna samouresničujoča se prerokba o družbi, ki jo njene notranje motnje vržejo krepko čez rob moralnega in tudi fizičnega razkroja. Nujno branje z močnimi filmski nastavki", je v recenziji za Buklo zapisal Boštjan Videmšek.

Zadnji gozd je prvi roman Franja H. Najija. Tako kot že v zbirki kratkih zgodb Križišče, s katero se je uvrstil med finaliste nagrade za literarni prvenec, tudi v pričujoči distopiji pokaže na popoln literarni čut za zavržene, so zapisali pri založbi.

KDO PRAVI, DA NE ZMOREŠ? - MOTIVACIJSKI PRIROČNIK ZA POLNEJŠE ŽIVLJENJE

Knjiga oziroma priročnik Kdo pravi, da ne zmoreš? odgovarja na vprašanja, kot so, zakaj se obnašate tako, kot se, zakaj so nekateri ljudje visoko motivirani, medtem ko se drugim ne ljubi niti vstati in poiskati televizijskega daljinca, kako spremeniti svoj pristop in pogled, ko se zdi, da se svet okrog vas ruši ter kako ustvariti svoje življenje tako, kot si ga želite. Za prevod je poskrbela Špela Stritar Haddad.

Daniel Chidiac je pisatelj iz Melbourna v Avstraliji, ki zagovarja misel, da je življenje treba živeti svobodno. Knjiga Kdo pravi, da ne zmoreš? Je bila objavljena leta 2012 in kmalu postala najbolje prodajana knjiga na Amazonu v šestih državah.

KAKO PRESTRAŠITI POŠAST? - SLIKANICA NA VEČNO OTROŠKO TEMO

V ospredju slikaniške zgodbe je deček Oton Kobilica, ki stanuje v stolpnici sredi mesta. Sredi razmišljanja o naslednjem izumu, ga je ves prestrašen obiskal sosed Filip Zajec. Pod Filipovo posteljo se je namreč zavlekla pošast. Toda pošast ni Filipova edina težava. Tu je še razgrajač Edi Glista, ki dečku prav tako greni življenje. Fanta sta pred zahtevno nalogo, ki terja veliko mero poguma in iznajdljivosti. Mladi bralec bo lahko izvedel, ali so liter malinovega sirupa, žlica za serviranje krompirja in pesem o strašni punčki Mari dovolj, da se odžene čudne stvore.

Pisateljica in urednica Jana Bauer (1975) piše fantastično prozo za otroke. Je letošnja dobitnica nagrade desetnica, in sicer za knjigo Ding dong zgodbe z ilustracijami Bojane Dimitrovski. Pred tem je izdala dela Izginjevalec čarovnic (2002), V deželi medenjakov (2006), Groznovilca v Hudi hosti (2011) ter Groznovilca in divja zima (2016). Prevodi njenih del so izšli v Veliki Britaniji, na Hrvaškem, Poljskem, v Španiji, Litvi, Turčiji, Nemčiji, Srbiji in na Islandiji. Doslej je bila trikrat nominirana za večernico in dvakrat za desetnico.