Svet 10.7.2020 11:00

Mittelfest letos o vlogi empatije v času pandemije

Čedad, 10. julija - Na letošnjem 29. Mittelfestu na temo empatije bo na programu 25 umetniških projektov, od tega 14 glasbenih, devet gledaliških in dva plesna, deset med njimi bo v Italiji predstavljenih premierno, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. Festival, ki je osredotočen na srednjeevropske in balkanske produkcije, bo potekal med 5. in 13. septembrom.

Direktor festivala Haris Pašović je na sredini predstavitvi 29. izdaje napovedal, da bo posvečena empatiji. Organizatorji razmišljajo, ali je ob pandemiji covid-19, ki je ljudi združila v globalnem boju zoper njo, pred nami resnično zarja novega sveta. Ob tem se sprašujejo, ali lahko empatija, zmožnost vživljanja v drugega človeka, "postane steza, s katere bo vzletela naša skupna prihodnost"? Med temami, ki bi se jih radi dotaknili v luči pandemije, je tudi, katere so meje, ki ohranjajo določene vrednote, in katere so meje, ki vzbujajo strah.

Mittelfest ponavadi poteka v juliju, letos pa so ga bili organizatorji zaradi pandemije primorani prestaviti na september. Kot piše na festivalski strani, bodo poskrbeli, da bo med dogodki v prizorišču Cividale del Friuli zadoščeno vsem ustreznim kriterijem za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Festival vsako leto ponuja izbrane produkcije iz Srednje Evrope in Balkana - gledališke, plesne in glasbene, tako sodobne kot klasične. Odprtje je napovedano za 5. september z dvema premierama. Prva bo performans z video instalacijo mednarodno priznanega italijanskega režiserja Romea Castelluccija z naslovom Il terzo Reich (Tretji rajh), druga pa ena od prvih dram, ki se dotika časa, zaznamovanega s covid-19, z naslovom Panico ma rosa - dal diario di un non intubabile (Panika, a roza - iz dnevnika nekoga, ki ga ni mogoče intubirati) in jo podpisuje Alessandro Benvenuti.

Odprtje bosta zaznamovala tudi glasbena dogodka - glasbena intervencija Il viaggio di Europa (Popotovanje Evrope) ter veliki večerni koncert Orkestra FVG pod vodstvom maestra Filippa Marie Bressana in zbora Furlanije-Julijske krajine z naslovom Per un mondo nuovo (Za nov svet), s katerim se bodo z izseki iz Mozartovega Rekviema poklonil žrtvam pandemije.

V gledališkem delu se bodo poklonili leta 2016 preminulemu slovenskemu gledališkemu režiserju Tomažu Pandurju s predstavo Brezmadežna/Immaculata. Ta je po romanu Colma Toibina Marijin testament nastala pod okriljem Drame SNG Maribor. Predstavo je začel snovati Pandur, po njegovi nenadni smrti pa jo je dokončala dramaturginja Livija Pandur.

V gledališkem delu bodo na sporedu tudi srbska drama Dokler naju smrt ne loči Mire Furlan v režiji Mikija Manojlovića, Srebrenica v režiji Roberte Biagiarelli, ki se dotika 25. obletnice genocida v tem bošnjaškem mestu, in Misericordia (Usmiljenje) v režiji Emme Dante, ki predstavi krhkost žensk v ruralni, brezčasni Siciliji.

Med glasbenimi gosti bodo na Mittelfestu nastopili Vinicio Capossela, ki bo predstavil svoj najnovejši projekt Pandemonium, godalni kvartet Philharmonic String Quartet in pa Giovanni Sollima, v plesnem delu pa bo skupina Arearea pod vodstvom koreografinje Marte Bevilacqua uprizorila predstavo Il Rovescio (Obrat), italijansko premiero pa bo dočakala predstava Dannatamente libero (Prekleto svoboden) Sonie Antinori v režiji Filippa Ughija, med drugim piše v sporočilu za javnost. Čas za pogovore bo v sklopu Mittelforuma.

Festival bo 13. septembra sklenila premiera gledališko-glasbeno-multimedijskega projekta z naslovom Giorgio Mainerio, un misteri furlan (Giorgio Mainerio, skrivnostni Furlan), ki ga podpisujeta Marco Maria Tosolini in Paolo Antonio Simioni.