Slovenija 9.7.2020 8:15

V Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju razstava kiparjev Draga Tršarja in Mirka Bratuše

Kranj, 9. julija - V Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo akademskih kiparjev, Prešernovega nagrajenca Draga Tršarja in nagrajenca Prešernovega sklada Mirka Bratuše. Tršarjev del razstave nosi naslov Množice in figure, Bratušev pa Kipi za otroke.

Razstavo bo odprl kranjski podžupan Janez Černe, umetnika pa bosta predstavila akademika, slikar in likovni teoretik Jožef Muhovič ter umetnostni zgodovinar Milček Komelj, so sporočili iz Galerije Prešernovih nagrajencev Kranj.

Kot je pred odprtjem razstave pojasnil Bratuša, je bila ta dejansko zasnovana za april, ko bi v Kranju potekal festival keramike. Zato je k sodelovanju povabil svojega prvega profesorja na ljubljanski akademiji za likovno umetnost Draga Tršarja, ki je veliko ustvarjal prav s keramiko. Na skupni razstavi tako dajeta velik poudarek prav delom v keramiki, ker gre za razstavo v Galeriji Prešernovih nagrajencev, pa so na ogled tudi dela, za katera sta bila nagrajena.

Drago Tršar, ki se je rodil leta 1927 na Planini pri Rakeku, je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani študiral kiparstvo in diplomiral leta 1951. Nagrado Prešernovega sklada je prejel leta 1968 za razstavljena kiparska dela v Mali galeriji v Ljubljani leta 1967, Prešernovo nagrado pa leta 1990 za življenjsko delo.

Mirko Bratuša, ki se je rodil leta 1963 v Negovi pri Gornji Radgoni, pa je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani diplomiral leta 1989, leta 1993 je zaključil še podiplomski študij. Leta 2005 je prejel nagrado Zlata ptica za kiparstvo, leta 2006 pa nagrado Prešernovega sklada za razstavo Anonimos v madridski galeriji Circulo de Bellas Artes.

Bratuša je pojasnil, da so na tokratni razstavi v Kranju na ogled tudi njegovi bronasti kipi iz novejšega obdobja. "Rdeča nit razstave je v tem, kar me v zadnjem času najbolj zanima. Želim narediti dela za gledalca, ki je odprt, ki nima nekih vnaprejšnjih predstav, kako naj bi kipi dandanes izgledali," je o razstavi povedal Bratuša.

Izpostavil je, da razstava morda ni ravno konvencionalna ali po zadnji modi. Temveč se pri svojih kipih osredotoča na to, da lahko v njih vsakdo nekaj najde, četudi ne morda ravno tistega, kar bi pričakoval. Zato tudi razstava nosi naslov Kipi za otroke. Ti so namreč zelo odprti in nimajo vnaprej določenih predstav, kako naj bi stvari izgledale, ter znajo uporabljati domišljijo.

V Galeriji Prešernove hiše so medtem do konca avgusta na ogled izbrana dela dosedanjih 14 mednarodnih simpozijev umetniške keramike V-oglje. Prav te dni namreč v vasi Voglje v bližini Šenčurja poteka jubilejni, 15. simpozij umetniške keramike, tokrat zaradi pandemije covida-19 le s slovenskimi umetniki. Na razstavi so na ogled izbrana dela umetniške keramike 25 umetnikov, od tega 19 tujih in šestih domačih.

Mednarodni simpozij umetniške keramike V-oglje je likovno srečanje, ki se je iz poletne likovne delavnice preoblikovalo v poseben likovni projekt. Atelje keramike in lončarstva v vasi Voglje v prvi polovici julija namreč vsako leto postane prizorišče ustvarjalnega druženja, na katerem sodelujejo domači in tuji keramiki, kiparji, slikarji, fotografi in likovni kritiki.