Slovenija 12.7.2020 9:00

Ptujski festival Art Stays bo v strnjeni izvedbi potekal z več kot 60 umetniki

Ptuj, 12. julija - Na Ptuju bo med 16. in 19. julijem potekal 18. festival sodobne umetnosti Art Stays. Festival prinaša vrhunsko produkcijo domačih in tujih umetnikov, letos pa bodo celoten program izvedli v štirih dneh. Kot je za STA povedal umetniški vodja festivala Jernej Forbici, bo sodelovalo več kot 60 umetnikov iz Slovenije in tujine.

Letošnja 18. izvedba festivala nosi naslov No more silence (Brez tišine) in je nadaljevanje preteklih edicij, imenovanih Prihodnost (Future), Krhkost (Fragile) in Naravnost (NaturAL(L)). Festival sodi med najpomembnejše predstavitve sodobne, predvsem likovne umetnosti v Sloveniji in v tem delu Evrope, zato je postal referenčni dogodek za številne mednarodne galerije, muzeje, fundacije in umetnike.

No more silence je opozorilo, saj ponuja kritičen, mestoma dramatično ironičen pristop do časa, v katerem živimo, piše na spletni strani festivala. Že pred časom začeta raziskava, ki temelji na predpostavki, da moramo z najvišjo stopnjo nujnosti prisluhniti ranljivosti našega sveta, če želimo preoblikovati prihodnost, se ozira na zvok, glasbo, besedo, praznino, notranji in zunanji konflikt ter na človekovo nenehno željo, da omogoči glas prostoru, času, komunikaciji in odnosom.

Glavni del festivala tvori več kot deset razstavnih zvočnih projektov, ki se delijo na osrednjo razstavo v Galeriji mesta Ptuj in še na sedem razstav. Osrednja razstava nosi festivalski naslov No More Silence/Brez tišine, na njej pa pet večjih zvočnih instalacij razstavlja pet umetnikov: Robin Meier, Roberto Pugliese, Michele Spanghero, Alberto Tadielo in Hui Ye. Razstava je namenoma in idealno zasnovana na pentatonski lestvici.

Forbici je za STA povedal, da bo na festivalu sodelovalo več kot 60 umetnikov, od tega jih bo četrtina prišla iz tujih držav, med njimi iz Francije, Belgije, Nizozemske, Avstrije, Singapurja in Italije. Med umetniki, ki jih je Forbici izpostavil, so Robin Meier, Hans Bekers in Bastiaan Maris. Udeležbe ni odpovedal noben umetnik, so pa morali nekateri poslati navodila za instalacije, ker jim predhodno ne bi uspelo priti v Slovenijo.

Vseeno pa festival ostaja vsebinsko in programsko enako močan, kot so si ga zamislili, tudi kljub logističnim in finančnim težavam, saj ga niso želeli klestiti. Zaradi koronavirusnih ukrepov so sestavili tri različne načrte izvedbe festivala glede na predvidene omejitve zbiranja. Tako so pripravljeni na omejitve do deset, 50 ali 500 oseb.

Celovit program letošnjega leta, ki vključuje vse pomembnejše zgodovinske, umetnostne, kulturne, družbene in politične javne ter zasebne ustanove starodavnega Ptuja, pa tudi Kidričevega in Majšperka, bodo obogatili performansi, konference, razstave, umetniški filmi, videi, instalacije, glasbeno eksperimentiranje in video mapiranje.

Festival se bo 16. julija dopoldan začel s poletno akademijo sodobne umetnosti in zvočno-likovnimi delavnicami za otroke, zvečer pa se bodo zvrstili avdio performans Klopotec Orkestra belgijskega umetnika Hansa Beckersa, odprtje štirih razstav in koncert, na katerem bo Muzikačaka (Sara Korošec) predstavila nov album.

Doslej je Art Stays gostil že več kot 900 umetnikov, od najperspektivnejših mladih umetnikov do del velikih imen sodobne umetnosti, kot so Ai Weiwei, Yoko Ono, Monira Al Qadiri, Ivan Navarro, Allora & Calzadilla, Hannah Collins in drugi.