Slovenija 10.7.2020 5:00

Na Prangerju bodo razglasili Stritarjevega nagrajenca

Rogaška Slatina, 10. julija - V sklopu srečanja pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije Pranger bodo drevi ob 20. uri na Aninem dvoru v Rogaški Slatini naznanili, kdo je letošnji dobitnik ali dobitnica Stritarjeve nagrade za mladega kritika oziroma kritičarko. Lani je nagrado prejela Martina Potisk. Pranger se bo sklenil v soboto z zadnjo kritiško razpravo.

Rogaška Slatina. Muzej Anin dvor. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Rogaška Slatina.
Muzej Anin dvor.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Stritarjevo nagrado Društvo slovenskih pisateljev (DSP) podeljuje obetavnim kritiškim avtoricam in avtorjem, ki s svojim pisanjem in prodornim ocenjevanjem literarnih del vstopajo na področje kulturnega ustvarjanja in ga s svojo poglobljeno oceno pomembno sooblikujejo. Nagrada je bila ustanovljena na pobudo Vitala Klabusa, ime pa ji je dal pesnik Veno Taufer po Josipu Stritarju, ki je s svojimi znamenitimi Kritiškimi pismi in razlago Prešernove poezije, kot piše na strani DSP, "primeren zgled in opora za kritiško ustvarjanje svetovljanskega nadiha".

Razglasitvi letošnjega nagrajenca oziroma nagrajenke bo sledilo pesniško branje v družbi Iztoka Osojnika, Braneta Senegačnika, Lucije Stupica, Mateja Krajnca, Zalke Drglin, Nine Dragičević, Blaža Iršiča, Monike Vrečar in Nine Kremžar.

Še eno, za letos sklepno srečanje s Prangerjem, pa se obeta v soboto, ko bo dopoldan v Kulturnem domu v Rogaški Slatini na sporedu kritiška razprava o še treh zbirkah od devetih, ki so jih kritik Peter Semolič ter kritičarki Veronika Šoster in Diana Pungeršič letos "dali na pranger" - Pogovori z nikomer Senegačnika, Točke izginjanja Lucije Stupica in Ljubav reče greva Nine Dragičević.

Organizatorji Prangerja so za STA dejali, da vodijo seznam udeležencev prireditev in dosledno skrbijo za upoštevanje ukrepov, povezanih z obvladovanjem širjenja novega koronavirusa. Na prireditve tako po novi uredbi lahko sprejmejo do 50 ljudi.