Svet 13.7.2020 5:00

Anish Kapoor razstavlja v dvorcu Houghton Hall

London, 13. julija - V dvorcu Houghton Hall in parku dvorca je na ogled razstava del britanskega umetnika indijskega rodu Anisha Kapoorja. Postavitev med drugim vključuje umetnikovo gigantsko ogledalo iz nerjavečega jekla, v katerem se "svet obrne na glavo". Razstavljeno je prvič od izbruha novega koronavirusa, piše spletni portal BBC.

Ogledalo s premerom pet metrov, ki ga je umetnik poimenoval Nebesno ogledalo (Sky Mirror), je osrednji eksponat na razstavi, ki naj bi jo sicer v dvorcu Houghton Hall odprli že marca.

Postavitev po pisanju BBC združuje 24 skulptur ter drugih del in je doslej najobsežnejša razstava dobitnika Turnerjeve nagrade na prostem v Veliki Britaniji. Obisk razstave v razstavišču, ki je vrata za obiskovalce ponovno odprlo v nedeljo, je možen le z vnaprejšnjo rezervacijo.

Lastnik dvorca Houghton Hall lord Cholmondeley je povedal: "Anish Kapoor je čarovnik." Dodal je, da njegova zrcala svet "razkrivajo na skrivnosten način". "Ponosni smo na priložnost, da lahko predstavimo pomembno skupino del Anisha Kapoorja. Obenem smo navdušeni, da bomo lahko ponovno pozdravili obiskovalce," je še povedal.

Na prostem je razstavljena tudi serija del v marmorju, v samem dvorcu pa je na ogled izbor skulptur iz peščenjaka ter risb in manjših del.

Kapoorjeva razstava bo v dvorcu Houghton Hall, kjer so med drugim v preteklosti že razstavi dela umetnikov, kot sta Henry Moore in Damien Hurst, na ogled do novembra.

Kapoor, ki sodi med najpomembnejše sodobne umetnike, ustvarja iz kamna, stekla, voska in polivinila, pogosto v delo vpelje tudi tehnološko napredne materiale. Njegov stolp Orbit je asimetrična, nagnjena in prepletena struktura. Umetnik jo je v časniku Financial Times primerjal s katedralo.

Njegov modro-rdeč stolp Orbit v olimpijskem parku kraljice Elizabete v Londonu pa je s 115 metri najvišja javna skulptura v Veliki Britaniji.

Leta 1990 je Kapoor zastopal Veliko Britanijo na bienalu v Benetkah, Turnerjevo nagrado je dobil leta 1991, leta 1992 je sodeloval na documenti IX v Kasslu.