Svet 11.7.2020 6:00

Evropska komisija objavila razpis za pomoč glasbenemu sektorju

Pariz, 11. julija - Evropska komisija je objavila javni razpis Music Moves Europe, ki je namenjen okrevanju in trajnostnemu razvoju glasbenega sektorja v Evropi. Razpis je vreden 2,5 milijona evrov. Z razpisom želi komisija pomagati glasbeni industriji, da si bo lahko po epidemiji novega koronavirusa lažje opomogla.

Ljubljana. Glasbila, inštrumenti, kitare, električne kitare. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbila, inštrumenti, kitare, električne kitare.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Komisija bo na podlagi razpisa, ki ga je objavila v petek, izbrala konzorcij oziroma združenje, ki bo oblikovalo in upravljalo z inovativnim in učinkovitim podpornim sistemom, s katerim se bodo prerazporejale donacije prejemnikom v glasbenem sektorju.

Komisija pričakuje, da bo konzorcij izbran do novembra. S tem želi zagotoviti, da lahko prejemniki dobili sredstva čim prej. Razpis dopolnjuje druge pobude EU in nacionalne pobude, ki zagotavljajo takojšnjo podporo za ublažitev vpliva epidemije novega koronavirusa na kulturo, zlasti glasbe, so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Po besedah komisarke za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariye Gabriel, je imela "koronavirusna kriza nepredstavljiv vpliv na celotno verigo glasbenega sektorja, zlasti pa na nastope v živo". Prav kriza je po njenem mnenju pokazala na večjo potrebo po strukturnih spremembah, ki bodo zagotovile bolj trajnostni razvoj panoge.

"Pomagati moramo glasbenemu sektorju, da se bo prilagodil postkrizni realnosti, se razvil v bolj trajnostni obliki in postal bolj odporen, je povedala Mariye Gabriel in dodala: "Želim si, da bi se evropski glasbeni sektor razmahnil v vsej svoji raznolikosti in obenem ostal konkurenčen v globalnem svetu."