Slovenija 11.7.2020 11:00

Na Ljubljanskem gradu od sredine julija do sredine avgusta Film pod zvezdami

Ljubljana, 11. julija - Ljubljanski Kinodvor je v sodelovanju z Ljubljanskim gradom deseto leto zapored pripravil Film pod zvezdami, ki bo med 16. julijem in 8. avgustom postregel z najbolj odmevnimi filmi pretekle kinematografske sezone. Program so prepletli tudi s svežimi predpremiernimi naslovi in posebnimi projekcijami. Projekcije se bodo začenjale ob 21.30.

Ljubljana. Ljubljanski grad. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanski grad.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Letni kino na grajskem dvorišču bo 16. julija odprl film Jadralke, dokumentarec Alexa Holmesa o mladenki, ki je drzno skočila v moški zelnik in postala prva skiperka z izključno žensko posadko na najbolj ekstremni regati sveta, so sporočili iz mestnega kina.

V predpremieri program so uvrstili brezčasno pravljico za vse generacije Ostržek, v kateri priljubljeni zgodbi o leseni lutki režiser Matteo Garrone in igralec Roberto Benigni vdahneta novo življenje; Medena deželo Tamare Kotevske in Ljubomira Stefanova, prvi film v zgodovini oskarjev, ki je bil nominiran za najboljši mednarodni celovečerec in za najboljši dokumentarec; ter film Pod belimi pečinami Williama Nicholsona o obžalovanju, napačnih odločitvah ter o tem, da nikoli ni prepozno za nov začetek.

Kot posebni projekciji napovedujejo dokumentarec Nicka Broomfielda Marianne & Leonard: Ljubezenske pesmi o zapletenem razmerju med Leonardom Cohenom in njegovo norveško muzo Marianne Ihlen ter Skrito življenje, v katerem se je režiser Terrence Malick poklonil junaku 2. svetovne vojne, avstrijskemu kmetu Franzu Jägerstätterju, ki se je uprl vpoklicu v nacistično vojsko in se moral zato soočiti z grožnjo smrtne kazni.

Kot vsa leta doslej program dopolnjujejo letošnji dobitniki in nominiranci za oskarje. Videti bo mogoče korejski film Parazit, ki ga je režiral Bong Joon-ho in je postal prvi tujejezični celovečerec v zgodovini nagrade, ki je prejel kipec za najboljši film. Na sporedu bodo tudi Judy Ruperta Goolda in Joker Todda Phillipsa, za katera sta Renee Zellweger in Joaquin Phoenix prejela oskarja za najboljšo igro, Bilo je nekoč ... v Hollywoodu Quentina Tarantina, ki je prinesel kipec za stransko vlogo Bradu Pittu, ter film 1917 Sama Mendesa, posnet v enem samem dolgem kadru.

Poleg tega so na program uvrstili najbolj gledan film lanskega leta v Kinodvoru Bolečina in slava v režiji Pedra Almodovarja, slovenski film Gregorja Božiča Zgodbe iz kostanjevih gozdov, ki je na lanskem Festivalu slovenskega filma dobil rekordnih 11 vesen, tudi za najboljši celovečerec, in nemški film Lara, ki ga je režiser Jan Ole Gerster posnel po scenariju slovenskega scenarista in režiserja Blaža Kutina.

Prikazali bodo še Resnico, prvi film Hirokaza Koreede, posnet zunaj Japonske. Zgodba govori o razmerju med materjo in hčerko, v njej pa sta prvič skupaj zaigrali legendarni Catherine Deneuve in Juliette Binoche.